ING Cedar

Benthem Crouwel Architects, 2022

ING Cedar staat in het Cumulus Park in Amsterdam Zuidoost, een innovatiedistrict waar de gemeente Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam, het ROC van Amsterdam en ING samenwerken met ondernemers, wetenschappers, studenten, bedrijven en onderzoekers.

Silent areas

Het gebouw, ontworpen door Benthem Crouwel Architects, bestaat uit twee volumes van vijf verdiepingen, die op de verdiepingen zijn verbonden door een glazen luchtbrug, waar zich de verschillende soorten werkruimtes en de ‘Silent Areas’ (met leestafels en zitjes langs de wanden) bevinden. Twee ruime atria vormen het hart en zorgen – samen met de glazen buitenkant – ervoor dat bijna overal daglicht aanwezig is. Opvallend zijn de grote zwevende platforms, uitgevoerd in warm gekleurd hout, die de verdiepingen visueel en fysiek verbinden. Op de begane grond worden de volumes van elkaar gescheiden door een fietspad dat onder de brug doorloopt.

Flexibel

De open verdiepingen bieden de werknemers bovendien flexibiliteit en maken het mogelijk om delen van het gebouw in de toekomst anders te gebruiken of apart te verhuren. Bij binnenkomst kom je vrijwel direct bij de informatiebalie, de koffiebar, het restaurant, het auditorium, de foyer, open werkplekken en de centrale uitnodigende trap in het atrium.

Stadstuin

Benthem Crouwel Architects schoof het gebouw naar de rand van het perceel, zodat ervoor een groot openbaar gebied kon ontstaan, dat door Karres en Brands landschapsarchitecten is vormgegeven als een stadstuin. Het gebouw, het interieur en het omringende park zijn ontworpen als een geïntegreerd geheel. Het park overbrugt ook het hoogteverschil tussen snelverkeer en langzaam verkeer, die in het oorspronkelijke stedenbouwkundig ontwerp van de Bijlmer gescheiden waren.

Duurzaamheid

Op het dak zorgen 2100 zonnepanelen en 3450 panelen elders voor genoeg stroom voor het hele gebouw, en wordt er door slimme wc’s en urinoirs zo’n 12 miljoen liter water per jaar bespaard. Cedar is bekroond met het duurzaamheidslabel Breeam-NL Outstanding.

Verbinding

Bij het ontwerp speelde verbinding een voorname rol. Verbinding tussen medewerkers, verbinding tussen ING en andere bedrijven en verbinding tussen ING en de omringende buurt. De alzijdige oriëntatie, de glazen gevel, gebogen luifels en verdiepingshoge ramen geven het gebouw een toegankelijke uitstraling en maken het een verbindend onderdeel van het stedelijke landschap. Door groen te introduceren, samenwerking te bevorderen en open te staan voor buurtbewoners wordt het gebied rond het ING-gebouw getransformeerd tot een aantrekkelijke, toegankelijke buurt.

Website by HOAX Amsterdam