Johan Cruijff Arena

Rob Schuurman, 1996

Spaceship sportpaleis

De Amsterdam ArenA is in 1996 opgeleverd, naar een ontwerp van Rob Schuurman, in samenwerking met Sjoerd Soeters. Het stadion is de thuishaven van voetbalclub A.F.C. Ajax. Daarnaast wordt de ArenA gebruikt voor concerten, dancefeesten en andere grootschalige evenementen. Rob Schuurman heeft het stadion het aanzien van een vliegende schotel gegeven, met een ronde vorm en een bol dak. Met name als de gekleurde verlichting ’s avonds aan is, valt de gelijkenis met een ruimteschip op.

Veters in de voetbalschoen
In de laatste fase van het ontwerp van Schuurman waren er problemen met de Welstandscommissie, waardoor men Sjoerd Soeters erbij heeft gevraagd om de trappenhuizen en plint te ontwerpen. Zoals Schuurman in zijn ontwerp ruimtelijke vormen gebruikt, zo werkt Soeters vooral associatief. De trappenhuizen die hij ontworpen heeft bevatten ronde gaten, die diagonaal met elkaar verbonden zijn. Dit roept op deze locatie de associatie op met de veters in een (voetbal)schoen. De trappenhuizen aan de kopse kant van het stadion vallen op door de grote ronde gaten, die doen denken aan het spelletje, waarbij een bal door gaten heen geschoten moet worden.

Eerste schuifdak van Europa
Het gebouw heeft – als eerste in Europa – een schuifdak, dat in achttien minuten gesloten of geopend kan worden door twee panelen van 40 bij 118 meter tegen of van elkaar af te schuiven. Zo kunnen activiteiten ook bij slecht weer doorgang vinden. Door een bureaucratisch geschil tussen de gemeentes Amsterdam en Ouder-Amstel, is de ArenA boven op een bestaande weg komen te liggen. De Burgemeester Stramanweg loopt onder de ArenA door, waardoor het speelveld en de tribunes tien meter boven het maaiveld liggen. De postmoderne overkapping over de weg heen is ontworpen door Sjoerd Soeters en vormt een goud- en zilverkleurige toegangspoort tot het Transferium, een parkeergarage, waar men gemakkelijk over kan stappen op het openbaar vervoer.

Website by HOAX Amsterdam