Jonas

Felixx Landscape Architects, Orange Architects, 2022

De naam Jonas refereert aan het sprookje Jonas en de Walvis. Het gebouw van Orange Architects staat voor avontuur en barmhartigheid aan het water van IJburg. Het grote volume en de hoge mate van duurzaamheid maken het een bijzonder ontwerp. Dit alles uit zich in een eigentijds grootschalige woonproject met veel gemeenschappelijke voorzieningen.

Het stoere en collosale gebouw bestaat uit 273 appartementen waarvan 83 koopwoningen en 190 huurstudio’s. De woonoppervlaktes variëren tussen de 74 en 166 vierkante meter. De gevel is van zink en de overige hoofdmaterialen zijn hout (FSC) en beton. Dankzij de skeletconstructie gebaseerd op traditionele scheepsbouw, zijn de woningen geplaatst in ‘de huid’ van het gebouw. Hierdoor was het mogelijk om een holte in het volume te maken dat ruimte biedt voor de canyon en een groene patio. Deze binnenzijde geeft een warm gevoel dankzij het gebruik van hout en het aanbod aan gemeenschappelijke voorzieningen.

Een duurzaam organisme

Jonas is volledig energieneutraal, de zonnepanelen op het dak voorzien de installaties en verlichting van energie. Voor de verwarming en verkoeling van de appartementen is het gebouw aangesloten op het warmtenet en heeft het een koudeopslagbron die gebruik maakt van het water van IJburg. Regenwater wordt opgevangen in de kelder en gebruikt voor het bewateren van planten en het spoelen van toiletten.

Om de klimaatimpact te beperken is het materiaalgebruik zoveel mogelijk gereduceerd en heeft het een lage milieu-impact. De gevel aan de binnenzijde is uitgevoerd in Europees Douglashout. Het beton is CSC-gecertificeerd en het granulaat bestaat deels uit gerecycled materiaal, zoals uit bouwafval. Opvallend is de aanleg van de inheemse oevervegetatie rondom Jonas en de mosselriffen in het water langs de kade van het gebouw.

Meer dan wonen

Jonas wordt doorkruist door een publieke route dat de collectieve ruimten verbindt. Er zijn veel gemeenschappelijke voorzieningen zoals: een gedeelde huiskamer, een filmzaal, een yogastudio, lounge- en werkruimte, twee logeerkamers en een dakstrand met rooftopbar. Overdag is de begane grond publiek toegankelijk. Het gebouw bevat ook een gezamenlijke parkeergarage met oplaadpunten en een grote fietsenstalling.

Jonas heeft zelfs een community manager om bewoners te assisteren bij technische zaken. Deze moderne conciërge speelt ook de verbindende rol tussen de bewoners door het organiseren van evenementen en activiteiten voor de bewoners en de buurt. Het plein aan de hoofdentree van Jonas is onderdeel van het ontwerp, hier spelen kinderen en kunnen evenementen plaatsvinden. Tegelijkertijd dient de houten rots als windvanger en uitzichtpunt over de haven van IJburg.

Website by HOAX Amsterdam