Kantoor en rouwcentrum De Nieuwe Noorder

Dok Architecten, 2010

Vernieuwd!

Midden in de nog aanwezige polderstructuur van Amsterdam Noord, direct aan het Noordhollands Kanaal, ligt de kleinschalig opgezette Noorderbegraafplaats. De bestaande ontvangstruimte dateert uit de jaren dertig van de vorige eeuw en is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Het gebouwtje is recent aangepast naar een ontwerp van Herman Zeinstra en Gianni Cito.

Asymmetrische daken
De architecten situeerden bovendien een aantal nieuwe, kleinere paviljoens naast het bestaande en verbonden deze met elkaar door een kaarsrechte route, beschut door een glazen dak. De nieuwe gebouwtjes hebben asymmetrische ‘puntdaken’ gekregen en bieden ruimte aan het opbaarcentrum, de condoleanceruimte en het crematorium. Het ritueel wordt van binnen naar buiten begeleid door de opeenvolgende functies van de paviljoens.

Herinrichting landschap
Dit principe is ook af te lezen aan de wijze waarop het omliggende landschap opnieuw is ingericht. De ingang naar de begraafplaats ligt nu, na de renovatie, haaks op het kanaal. De route voor bezoekers gaat langs de vijver naar de ontvangstruimte in het bestaande gebouw. Achter de ontvangstruimte ligt de aula waar plechtigheden plaatsvinden. De aula staat in een tweede vijver en daglicht, nog eens weerkaatst door het water, komt er binnen door enorme ramen. Boven in de zeven meter hoge kap is een strook glas aangebracht. Voor bezoekers is de lucht altijd te zien. Na afloop van de plechtigheid worden de deuren van de aula geopend en kunnen genodigden de kist begeleiden naar het graf.