Kantoor Ernst & Young

Foster & Partners Architects & Designers, 2008

Opvallende ruiten
Het silhouet van Zuidas-deelgebied Vivaldi wordt sinds 2008 gedomineerd door twee torens met een opvallend ruitpatroon van ribben in de lange gevels. Dankzij deze draagconstructie, het zogenaamde diagrid, konden kolomvrije en dus open plattegronden worden gerealiseerd in het 24 verdiepingen tellende kantoorgebouw. Ook maakt het grid, in samenhang met de zwartglazen gevelplaten, dat de onderverdeling in verdiepingen aan de buitenzijde niet is af te lezen.

Dubbelhoge ontmoetingsplekken
De twee torens zijn ten opzichte van elkaar verschoven om daglicht optimaal te laten toetreden en zoveel mogelijk gebruikers uitzicht te geven. In de transparante kern bevinden zich de stijgpunten en per verdieping de nodige facilitaire ruimtes. De kantoorverdiepingen hebben dubbelhoge ontmoetingsplekken en boven in het gebouw zijn vergaderruimtes gesitueerd met in de kopgevels schuin geplaatst glas. Het interieur van hele complex is door Merkx + Girod Architecten afgestemd op de eerste huurder, Ernst & Young.

Energiebesparende vijver
Op de begane grond is het beschikbare terrein bijna helemaal benut. Buiten de torens waarin onder meer de entreehal is opgenomen, bevinden zich hier het royale restaurant en een auditorium, de ontsluiting van de parkeergarage en een grote vijver. Deze vijver is een van de onderdelen van het ecologische programma van het gebouw. Hierin wordt namelijk regenwater opgeslagen en gezuiverd om vervolgens het grijswatercircuit van het gebouw te voeden. Mede hierdoor is het gebouw bij de oplevering 10% energiezuiniger dan volgens de huidige Nederlandse regelgeving is vereist.