Kantoorgebouw Atradius

OZ Architects, 2008

Communicatie en transparantie

Bedrijventerrein Riekerpolder ligt halverwege Schiphol en de Zuidas, op een zichtlocatie naast zowel de A10 als de A4. Dit was een van de redenen waarom Verzekeringsmaatschappij Atradius er haar hoofdkantoor wilde vestigen en van de architect eiste dat het gebouw in die situatie de aandacht zou trekken. Daarnaast moest het gebouw datgene uitstralen waar het in de interne organisatie om gaat. Atradius presenteert zich graag als de pleitbezorger voor de kernwaarden onderlinge communicatie als speerpunt en transparantie als uitdrukking.

Elf vides
Het antwoord van de architect heeft gestalte gekregen in een systeem van elf vides, met alle mogelijkheden voor visueel contact en ontmoetingen tussen de werknemers op de verschillende lagen. De vides, variƫrend in hoogte van twee tot vijf verdiepingen, zijn voorzien van bomen en planten en worden doorkruist door trappen. Ze konden een open karakter krijgen dankzij het feit dat de brandweer toestond dat alleen de onderste laag ervan met een glazen pui werd afgesloten. Op de verdiepingen zijn de werkvloeren geheel open en hebben de akoestisch afgesloten ruimtes transparante wanden. Op de eerste twee, extra hoge, lagen bevinden zich de vergaderzalen, het restaurant en de hal.

Opvallend volume
Ook de uitwendige vorm is in eerste instantie antwoord op de vraag om een opvallend gebouw te maken. Het in principe rechthoekige glazen volume is op een aantal plaatsen naar binnen geknikt. In sommige gevallen is er een relatie tussen deze ingreep en achterliggende vides, bij de entree wordt ermee bereikt dat deze gemarkeerd wordt en van buitenaf herkenbaar is.