Kantoorgebouw FriJo Lichtreclame

Patrick Koschuch Architecten, Rene Bos, 2007

Herstructurering tot bedrijventerrein
In stadsdeel Noord ligt het Cornelis Douwesterrein dat als een groot bedrijventerrein in gebruik is genomen. Het terrein is van oorsprong onderdeel van de Noorder IJ-polder en heeft eerder als baggerdepot en agrarisch land gediend. Het terrein ligt aan het IJ en de inhammen en dokken verwijzen naar de ontwikkelgeschiedenis van het gebied als onderdeel van de Amsterdamse havengebieden. Eind jaren 80 heeft stadsdeel Noord het startsein gegeven voor de herstructurering van het Cornelis Douwesterrein. Een modern gemengd bedrijventerrein zou invulling geven aan het nieuwe beeld van de Noordelijke IJ-oever. Het terrein bestaat uit twee delen: het westelijke deel is bestemd voor grootschalige bedrijven, het oostelijke deel voor kleinschalige vestigingen. In het stedenbouwkundige plan voor dit oostelijk deel staat vastgelegd dat minimaal vijftig procent van de rooilijn (ook wel aangeduid als gevellijn) bebouwd moet worden en dat het resterende deel moet worden omkaderd op architectonische wijze door middel van bijvoorbeeld muren of schermen. Ook het parkeren en het laden en lossen van goederen moet op eigen kavel plaatsvinden. Herkenbare gebouwen met uitstraling aan de openbare weg zouden ervoor zorgen dat het bedrijventerrein geen anonieme, introverte wereld wordt. Er is in het bestemmingsplan geen dwingende uitspraak gedaan over de smaak of stroming van de architectuur, maar eenduidigheid in het gebouwconcept wordt wel belangrijk gevonden.

Dambord gevelpatroon
Het eerste opgeleverde project van het bedrijventerrein is het kantoor van FriJo Lichtreclame in 2007. FriJo Lichtreclame is een bedrijf dat sinds 1960 verschillende reclame-uitingen maakt en is uitgegroeid tot een van de grootste (licht)reclamebedrijven in Nederland. Het kantoorgebouw heeft aan de netwerkweg een opvallende voorgevelbekleding. Uniforme stalen kaders worden als een dambord ingevuld met afwisselend ramen en staalplaten. Het gebruik van zwarte staalplaten met een metallic coating geeft een industrieel karakter aan het gebouw. Aan de zijkanten van het gebouw wordt het dambordpatroon onderbroken door de afwezigheid van enkele ramen en de toevoeging van drie grote deuren.

Het lichte kantoorgebouw
Het gebouw heeft twee bouwlagen en bestaat uit drie onderdelen: kantoorruimte, productieruimte en twee verhuurbare units die samengevoegd kunnen worden en ook bij het productiegedeelte kunnen worden betrokken. Het kantoorgedeelte en de productieruimte is uitgevoerd in soortgelijke materialen om zo een architectonische eenheid in het gebouw te creƫren. Een grote wenteltrap verbindt de entreehal met het directiekantoor en geeft tevens toegang tot een showroom. De verschillende onderdelen zijn visueel met elkaar verbonden door een patio. Deze bevindt zich direct achter de gevel in de hoek van het gebouw aan de Netwerkweg en de Digitaalstraat. De doorlopende gevel die op de plek van de patio meer als schutting dient, is een goed voorbeeld van de omkaderde rooilijn volgens de eis in het bestemmingsplan. Een boom in de patio geeft een huiselijk gevoel aan het bedrijfspand. De tweede verdieping springt rondom de patio in ten opzichte van de eerste verdieping waardoor er een royaal terras ontstaat. De showroom geeft via een grote houten schuifpui toegang tot dit terras. De open ruimtes geven samen met de grote raampartijen en de glazen scheidingswanden het bedrijf een open en licht karakter.

Tekst: Anna Peschier