Kantoorgebouw Stadhouderkade

Hans van Heeswijk Architecten, 1991

Contrast aan de Stadhouderskade
Bij de vormgeving van dit kantoorgebouw aan de Stadhouderskade is bewust gezocht naar een contrast met de veelal in baksteen opgetrokken bebouwing in de omgeving. De gebruiker van het nieuwe kantoorgebouw was vooraf onbekend waardoor een vastomlijnd programma ontbreekt en flexibiliteit voorop is gesteld. Daarnaast zal het moeten passen tussen de bestaande gebouwen op de Stadhouderskade; een statig 19e-eeuws woonpand en een zakelijk kantoor naar ontwerp van Mart Stam uit 1955.

Een glazen kantoor
Het gebouw is opgetrokken uit een betonnen draagconstructie van kolommen en is omhuld met glas, gevat in metaal. Een opvallende verschijning tussen de aangrenzende panden die voornamelijk zijn opgetrokken uit baksteen. Het gebouw telt zeven lagen en gaat schuil achter een vliesgevel. De glazen pui is deels voorzien van een geƫmailleerd puntraster zodat spiegeleffecten worden vermeden. In de voorgevel is duidelijk een lifttoren zichtbaar. Deze is aan drie zijden van glas en gunt ons een blik op de twee panoramaliften. Omdat de lifttoren terugspringt is ook de zijgevel van het aangrenzende gebouw van Mart Stam zichtbaar. Zo worden beide kantoorblokken visueel met elkaar verbonden. Licht kan tot ver in het gebouw doordringen door de glazen bouwstenen en glaswanden van de gevel. Een twee verdiepingen hoge entree leidt naar de in het lichthof geplaatste balie en naar de kantoorruimte rondom de patio. Deze patio zorgt voor licht en lucht in de uitbouw achter in het pand.

Moderne versie van naastgelegen kantoor
Van Heeswijk heeft de idealen van transparantie en ruimtelijkheid van het Nederlandse Nieuwe Bouwen, zoals die ook verbeeld zijn in het ernaast liggende gebouw van de GeĆÆllustreerde Pers van Stam, in de nieuwste technieken willen vertalen waardoor het kantoorgebouw een eigentijds equivalent is geworden van het ontwerp van Stam.

Lieke Haan