Karspelhof

Geurst & Schulze, 2018

Met Karspelhof in Amsterdam Zuidoost is een nieuwe, klimaatneutrale woonwijk verrezen. De 150 eengezinswoningen die het sluitstuk vormen van de nieuwe woonbuurt zijn een mix van 50 koopwoningen en 100 huurwoningen. Wat deze woonwijk zo uniek maakt is dat de woningen in alle opzichten energieneutraal zijn.

Bewuste keuzes
Bij de oplevering in december 2018 ontvingen de bewoners 100% elektrische deelauto’s als welkomstgeschenk. Hiervoor moesten ze wel hun eerste of tweede auto inleveren, maar daar staat tegenover dat ze alleen betalen voor het gebruik. Naast het stimuleren van de bewoners bij het maken van bewuste keuzes met betrekking tot het klimaat, is hier ook in het ontwikkelen van de wijk rekening mee gehouden. De woningen beschikken onder meer over zonnepanelen en de warmte uit het douchewater wordt ingezet voor het opwekken van nieuwe energie.

Het zit in de details
Door gebruik te maken van een afwisselend gevelsilhouet van twee of drie verdiepingen en verspringende natuursteen raamlijsten en dakranden is er een gevarieerd straatbeeld ontstaan. ‘Precies de kleine dingen die het verschil maken’, aldus Geurst & Schulze, de architecten van het project. Dit bureau uit Den Haag is tevens winnaar van de Zuiderkerkprijs 2018 voor het woonblok Cruquius Kavel 1.1 op het Cruquius eiland in Amsterdam Oost. Volgens hen zit het succes van duurzaamheid in het idee dat mensen ergens lang willen wonen. Die extra aandacht aan afwerking en details van de gevel zorgt dus voor een prettige leefomgeving.

Park voor de deur
Karspelhof sluit in volume en materialisatie aan bij de eerder gerealiseerde bebouwing naar ontwerp van Office Winhov en vormt daarmee een hechte eenheid. Tussen de beide plandelen ligt een park dat door Michael van Gessel is ontworpen. Leuk om te weten: Landschapsarchitect Michael van Gessel won in 2015 de publieksprijs van de Gouden A.A.P voor het nieuwe Artisplein.

Website by HOAX Amsterdam