Kavel 206a

Benthem Crouwel Architects, de Architekten Cie., DRO Amsterdam Amsterdam, Joost Valk Architectuur, ZZDP Architecten, 2004

Opvulling van een lege plek
Kavel 206a is rond de eeuwwisseling één van de laatste grootschalige open plekken in het hart van het kantoren- en bedrijventerrein ‘Amstel III’ in Amsterdam Zuidoost. Beter bekend als ‘Plaza Arena’. De kavel is ongeveer 200 bij 200 meter groot en ligt op een kruispunt van twee belangrijke wegen bij Station Bijlmer. Voor de inrichting van de kavel maakte KCAP een plan dat uitgaat van een labyrintisch geheel van negen, door verschillende architecten ontworpen, kantoorgebouwen. Een raster deelt het bouwterrein op in negen blokken die ieder 51x51x38 meter groot zijn.

Architectonisch én sociaal interessant
Om eenheid te creëren in de kwaliteit en de uitstraling van de gebouwen zijn regels opgesteld met betrekking tot materiaalgebruik, de ruimtelijkheid, de transparantie en de invulling van het vloeroppervlak. Ook is vooraf bepaald dat de bouwblokken voor een deel moeten worden ‘uitgehold’. Zo zijn er veel patio’s, atria, overstekken en vides, die in grote mate de lichttoetreding en het uitzicht van de gebouwen bepalen. Een opgetild verkeersdek tussen de gebouwen, op het niveau van de eerste verdieping, bindt het geheel samen. Verschillende stijgpunten leiden van een halfverdiepte parkeergarage naar het voetgangersgebied met de hoofdentrees. Auto’s kunnen via hellingbanen het dek bereiken en bij de entrees van de verschillende blokken voorrijden. Het dek is zorgvuldig ingericht en dient als een gemeenschappelijke buitenruimte, hierdoor is het complex niet alleen in architectonisch maar ook in sociaal opzicht interessant.

Lieke Haan

Website by HOAX Amsterdam