Klussen op Klarenstraat

VanSchagen Architecten, 2014

In Slotervaart, in de Staalmanpleinbuurt is voor het eerst met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap een gehele portieketageflat volledig getransformeerd. 30 kopers hebben een typische flat uit de jaren 50 aan de U.J. Klarenstraat omgetoverd tot een hedendaags woongebouw.

Wederopbouw architectuur
De flat staat in de Staalmanpleinbuurt, een buurt die geheel is verrezen tijdens de wederopbouw periode, naar het plan van architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren. Het gebouw is in 1956 ontworpen door Ernest Groosman (1917 – 1999), een van de meest productieve architecten van de wederopbouw. De flat bestond oorspronkelijk uit vier verdiepingen met 40 identieke woningen van 75 m2 op een plint van bergingen en garages. Het heeft een betonskelet met een bakstenengevel. Kenmerkend aan de wijk was de strokenbouw, de vele groenruimtes en de functiescheiding.

Vernieuwing in de Amsterdamse Tuinsteden
In de afgelopen 20 jaar is er veel veranderd in de Amsterdamse tuinsteden. Vele flats zijn gesloopt en vervangen door gesloten woonblokken en laagbouw. Gelukkig heeft de crisis de rigoureuze sloop van het naoorlogse woningbouwtype enigszins belemmerd. In plaats van sloop wordt er gezocht naar andere oplossingen zoals renovatie en in dit geval een opvallende transformatie. Niet alleen het gebouw blijft hiermee behouden, maar ook de omliggende groenstructuur zal in dit gedeelte van de wijk zijn oorspronkelijke vorm houden.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap
Het gebouw was tot voor kort in handen van de Alliantie. De meeste van de flats hebben zij gesloopt en vervangen door andere woningbouwtype, maar voor dit gebouw hadden zij een ander plan. Door een geslaagde samenwerking tussen het CPO VvO Klussen op de Klarenstraat, VanSchagen Architecten en de Alliantie is gebleken dat de traditionele portiekflats unieke kansen bieden voor verschillende woonwensen. De woningen variëren in oppervlakte 40 m2 tot 190 m2, en vorm. Verdiepingen zijn samengevoegd, dakterrassen, tuinen en balkons zijn toegevoegd en de gevel is aangepast. Ondanks de veranderingen heeft de flat nog steeds zijn karakteristieke uitstraling.

Website by HOAX Amsterdam