Kortjewantsbrug

Dick Slebos, 1967

Kortjewantsbrug
Het cilindervormige Kortjewantsbrughuisje aan de Prins Hendrikkade fungeerde niet alleen als brugbedieningspost, het was ook één van de vier Amsterdamse havengeldposten. Schepen die koers zetten naar de Amstel melden zich eerst hier.

Het brughuisje is in 1967 ontworpen door Dick Slebos en staat op een brede ronde zuil aan de noordkant van de Kortjewantsbrug. Het uit twee verdiepingen bestaande brugwachtersverblijf is bereikbaar via een wenteltrap in de zuil. Op de eerste verdieping bevinden zich de garderobe, de keuken en het toilet en op de tweede verdieping ligt het dagverblijf van het bedieningspersoneel. Het huisje bestaat uit een staalconstructie die is afgedekt met een houten kap. De gevel, de ramen en de daklijsten zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium.

Basculekelder
De brug ontworpen is een zogenaamde basculebrug. Dat betekent dat het contragewicht van de brug onder het wegdek hangt. Omdat er ook een technische ruimte moest komen is de kelder twee verdiepingen met een technische ruimte. Hierdoor is het volume zelfs groter dan Arcam! Nu de ruimte in de stad steeds schaarser wordt zijn de vele basculekelders, putten en bunkers verborgen parels in onze zoektocht naar ruimte. Voor de tentoonstelling Sub terra – New roots in underground urbanism’ is de kelder als vraagstuk in beeld gebracht. Samen met de BNI opende Arcam de discussie over een nieuwe bestemming voor de vele basculekelders, putten en bunkers verborgen parels in de zoektocht naar ruimte in de stad. Misschien zijn dit wel de plekken waar we straks de energietransitie ruimte of onze verticale landbouwinstallaties plaatsen?

Virtual Reality
Amsterdam is een nette geordende stad maar onder de oppervlakte schuilt een brei aan bunkers, putten, brugkelders en andere ruimtes. Om deze leegstand te tonen heeft Arcam de brugkelder naast Arcam in beeld laten brengen door 3d scanspecialist, Paul van der Linden. Door deze link aan te klikken duik je onder de grond en kan je de kelder in VR betreden.

Hotel
Na automatisering van de Amsterdamse bruggen verviel de functie van het brugwachtershuis. De iconische huisjes werden vervolgens onderwerp van een stedelijk ruimteproject in 2012. Dit project ontwikkelde zich tot een tentoonstelling bij Arcam en een boekpublicatie: ‘Sweets’. SWEETS hotel is een initiatief en co-creatie van o.a. het Amsterdamse architectenbureau Space&Matter. Momenteel zijn 21 brugwachtershuisjes onderdeel van het hotelconept.

Website by HOAX Amsterdam