LommerRijk

Korth Tielens Architecten, Wingender Hovenier, 2011

Vernieuwingstraject ‘Zuidelijk Veld’

In het voormalige stadsdeel Bos en Lommer, om precies te zijn in de Kolenkitbuurt, staat het project LommerRijk. Het maakt deel uit van het vernieuwingstraject ‘Zuidelijk Veld’, het gebied tussen de Erasmusgracht en de Bos en Lommerweg, waarin wordt voortgeborduurd op de bestaande stedenbouwkundige structuur met lange stroken.

Gebouw vs. Openbare ruimte

LommerRijk bestaat uit zowel koop- als huurwoningen die zijn verdeeld over zes bouwblokken. De twee noordelijke blokken zijn ontworpen door Korth Tielens Architecten, de overige vier door Wingender Hovenier. Samen vormen ze twee langgerekte stroken die een gemeenschappelijke binnentuin met een openbaar hof omsluiten. Bij de herstructurering van de buurt ligt de nadruk op de overgang tussen gebouw en openbare ruimte. Korth Tielens hebben de overgangszone opgevat als een verblijfsruimte die zowel onderdeel van de woning als van de straat is. De ruimtes worden gemarkeerd door gemetselde penanten en plantenbakken en stevige borstweringen. Het bureau besteedde ook veel zorg aan licht- en zichtlijnen en de detaillering van de ontvangstruimten. De woningen hebben privébalkons aan de straatzijde en worden aan de binnenzijde van het blok door een galerij ontsloten.

Monumentale baksteenarchitectuur

De woningen van Wingender Hovenier bevinden zich op een half verdiepte parkeergarage waardoor een verhoogde plint is ontstaan. Hier creëren trappen aan de straatkant een klassieke relatie tussen het wonen en de straat. Alle blokken zijn in lichtbruine baksteen uitgevoerd. In de blokken van Korth Tielens krijgt de monumentale baksteenarchitectuur een bijzonder speels accent door de composieten balkonplafonds met ronde uitsparingen in verschillende doorsneden.

Website by HOAX Amsterdam