Mahler 4 Toyo Ito

Toyo Ito & Associates, 2005

Hoge torens
Op de Zuidas is deelgebied ‘Mahler 4’ het eerste dat in ontwikkeling is genomen. Het gebied bestaat in totaal uit een groep van zes hoge kantoortorens en een woongebouw. In het stedenbouwkundig plan is bepaald dat de torens moeten worden opgebouwd uit een plint, een middenzone met kantoren, woningen en daktuinen, en een hoge toren. Daarnaast wordt in dit stedenbouwkundig plan veel waarde gehecht aan de inrichting van de openbare ruimte rond en in de gebouwen.

Spectaculaire gevels op een rijtje
In het spierwitte kantoorgebouw ‘Ito’, op de zuidoosthoek van de rechthoekige kavel, komt de zorg voor de inrichting van de openbare ruimte tot uitdrukking in de vides, dit zijn de grote rechthoekige gaten die dwars door het gebouw lijken te zijn ‘gestoken’. Op deze plekken is het buitenleven naar binnen gehaald en is de grens tussen binnen en buiten voor gebruikers van het gebouw vervaagd. Verder is er een openbaar binnenplein met bomen en bankjes op het dak van de ondergrondse parkeergarage dat voor iedereen vrij toegankelijk is. Door deze elementen heeft het gebouw een openbaar karakter gekregen. De torent telt 25 bovengrondse en twee ondergrondse verdiepingen. Het getrapte volume van het honderd meter hoge gebouw is bekleed met horizontale stroken van wit aluminium die worden afgewisseld met glasstroken. Om de gevel zo vlak mogelijk te maken zijn de gesloten en de transparante geveldelen in hetzelfde vlak geplaatst. Ondanks de sculpturale kracht van het gebouw is ‘Ito’ een sereen object geworden in vergelijking met de gebouwen er omheen met meer spectaculaire gevels.

Lieke Haan