MediArena

OZ Architects, 2010

Televisiestudio

De opdracht voor het ontwerp van het complex had twee ogenschijnlijk tegenstrijdige uitgangspunten. Enerzijds moest het een eigenzinnig gebouw worden waar het entertainmentgevoel uit zou spreken en anderzijds was een neutrale basis gewenst, makkelijk aanpasbaar als de situatie daarom zou vragen. OeverZaaijer architectuur en stedebouw en G&S Vastgoed hebben in antwoord hierop een helder opgezet U-vormig gebouw uitgedacht met alzijdig een lichtgekleurde betonnen gevel met een regelmatig raster van ramen. De gevel is extra dik om het geluid van de vliegtuigen boven Amsterdam Zuidoost uit de studio’s te weren.

Waterplein

Het gebouw omsluit een entreeplein dat aan de oostzijde grenst aan een waterpartij met fontein. Om deze waterpartij te realiseren is de bestaande smalle waterloop ter plaatse verbreed. De oever bestaat uit getrapte terrassen. Dit zogenoemde waterplein is de plek waar het publiek voor de studio’s wordt ontvangen. Binnen loopt het plein door in de entreehal. In dit dubbelhoge atrium, dat naar ontwerp van Studio Linse warm en kleurrijk is ingericht, komen alle bezoekers en medewerkers samen.

Endemol

In de MediArena wordt het 24 uurs-bedrijf Endemol gerund en in het ontwerp was de interne logistiek dan ook cruciaal. Het complex bevat decorateliers, horeca, kantoren en studio’s die in hoog tempo moet kunnen worden omgebouwd, waar decorwisselingen soepel moeten verlopen en waarvoor stromen publiek in goede banen moeten worden geleid. Midden in deze logistieke machine ligt Studio 1. Deze moderne televisiestudio is met een oppervlakte van 2.500 m2 en een hoogte van twaalf meter een van de grootste van Europa.
Het complex ligt op loopafstand van trein- en metrostation Bijlmer/Arena en eronder is een parkeergarage van 480 plaatsen gerealiseerd voor de ontvangst van de enorme stromen studiopubliek voor producties als Eén tegen Honderd, Miljoenenjacht en All you need is love.

Website by HOAX Amsterdam