Metrostation Centraal Station

Benthem Crouwel Architects, 2018

In 1996 kreeg Benthem Crouwel Architects opdracht om de stations te ontwerpen voor de nieuwe Noord/Zuid metrolijn in Amsterdam. Na 22 jaar politiek debat, ontwerpen en bouwen werd in juli 2018 de nieuwe Amsterdamse metroverbinding van Noord naar Zuid geopend. Benthem Crouwel Architects ontwierp zeven metrostations voor de lijn: twee bovengrondse en vijf ondergrondse stations, langs een route van bijna tien kilometer lang. Amsterdammers, forensen, toeristen, dagjesmensen en metroliefhebbers kunnen nu in slechts 15 minuten van noord naar zuid reizen.

Onder het plein van Amsterdam Centraal is jarenlang gewerkt aan metrostation Centraal Station van de Noord/Zuidlijn, ook wel de ‘Kathedraal’. De halte heeft een kolossale en indrukwekkende metrohal met opvallend plafond en robuuste, A-vormige staanders. In deze staanders is alle techniek weggewerkt en zorgen de verschillende grijstinten van de materialen voor een rustige sfeer.

Ondanks de lange aanloop zijn er tijdens het proces nog aanpassingen gedaan om ervoor te zorgen dat de meest moderne materialen en technieken gebruikt konden worden. Het station is ingericht om gebruikers zo snel en aangenaam mogelijk van A naar B te laten reizen.

Kunst er oriëntatie
Alle stations hebben een speciaal voor die plek ontworpen kunstwerk dat zorgt voor herkenbaarheid en goede oriëntatie. Als locatie voor het kunstwerk in metrostation Centraal Station werd een langgerekte uitsparing gekozen boven de sporen. Deze uitsparing van 2,5 bij 23,5 meter was oorspronkelijk ontworpen voor een mediascherm maar kreeg de functie van kunstwerk. Aan het kunstwerk was de opdracht verbonden om te reflecteren op de stad vanuit een mondiaal perspectief.

David Claerbout (1969) kreeg de opdracht. Het werk toont een samengesteld landschap van onder andere een vaart. In het landschap wisselen seizoenen: de bomen verliezen blad of komen tot bloei, het gras groeit of verdort, de hemel is wolkeloos of juist vol grijze wolken enzovoorts. Het kunstwerk is gekoppeld aan weersvoorspellingen en past zich steeds aan.

Winnaar A.M. Schreudersprijs
Elk jaar reikt de A.M. Schreuders Stichting een prijs uit voor een bijzondere prestatie op het gebied van ondergronds bouwen. Dit ontwerp heeft de prijs gewonnen voor de innovatieve bouwtechniek en de creatieve ondergrondse oplossing.