Museum Geelvinck

Albert Geelvinck, 1687

Een aardig perceel
Vlak voorbij de Gouden Bocht richting de Amstel staat aan de Herengracht het Geelvinck Hinlopen Huis. Parallel aan de overzijde van de tuin, grenzend aan de Keizersgracht, staat het bijbehorende koetshuis. Deze twee monumentale panden worden in circa 1687 in opdracht van Albert Geelvinck gebouwd. In 1970 verkrijgen de panden de status van rijksmonument. Ook de tuin heeft een bijzondere waarde en is daarom opgenomen in het European Garden Heritage Network.

De Herengracht…
In de Gouden Eeuw wordt Amsterdam in etappes uitgebreid. Er wordt begonnen met het graven van de grachten van het IJ tot aan de Leidsegracht. In 1663 wordt de Herengracht vanaf de Leidsegracht doorgetrokken tot aan de Amstel. Een stukje gracht dat drieënhalve eeuw bewoond zal zijn door rijke, machtige Amsterdamse regentenfamilies. Voor lange tijd het financiële centrum van Nederland. In 1683 koopt Albert Geelvinck voor 6.300 gulden twee naast elkaar gelegen en onbebouwde kavels aan dit stukje van de Herengracht. Hij laat er een dubbel woonhuis op bouwen, dat in 1687 klaar is voor bewoning.

… en de Keizersgracht
In hetzelfde jaar dat Albert Geelvinck zijn intrek neemt in het huis aan de Herengracht, koopt hij ook de achterliggende kavel aan de Keizersgracht. Hij gebruikt dit kavel voor de uitbreiding van zijn tuin en de aanleg van een koetshuis en een stal. Sinds 1991 is de tuin weer tot zijn oorspronkelijke ensemble hersteld. Tuinarchitect Robert Broekema verdeeld de tuin in drie delen, elk deel refereert aan een periode uit de geschiedenis van de tuinarchitectuur: de Hollandse knopentuin, gevuld met fruit, groente en (medicinale) kruiden, de Engelse landschapstuin en de Franse baroktuin.

Een blik terug in de tijd
Beide panden worden eind jaren negentig door de toenmalige eigenaar, de familie Buisman, grondig gerenoveerd. Vanaf 1991 worden de panden opengesteld als Museum Geelvinck Hinlopen Huis. Het museum toont de wooncultuur van de Amsterdamse regentenfamilies in de 17e, 18e en 19e eeuw. Zo bevindt zich in de salon een marmeren rococo schouw, is er een Lodewijk XVI-stijl stucplafond, lambrisering in dezelfde stijl als het stucplafond en bevindt zich in de tuinkamer behangsel afkomstig uit de Brusselse goudleerfabriek van Cornelis ’t Kindt. Goudleer is een wanddecoratie van fijn leer vol met bladzilver bevestigde afbeeldingen, afgedekt met een goudkleurig vernis.

Verhuizen geblazen
In 2015 wordt Museum Geelvinck gevestigd in de Posthoornkerk en in 2017 heeft het museum nog een nieuwe vestiging in Zutphen opgezet. Hierna zijn de twee panden aan de Keizers- en Herengracht particulier verkocht, met een vraagprijs van maar liefst €15.000.000,-.

Lieke Haan

Website by HOAX Amsterdam