Naulitus

Hein de Haan, 2016

Rioolwaterzuivering Oost
Eind 19de-eeuw ontstaat het driehoekige Zeeburgereiland met de aanleg van de dijk voor het Amsterdam-Rijnkanaal en de vier kilometer lange leidam in het IJ. Door het jarenlang dumpen van opgebaggerd slib uit de havens kan het terrein al in 1916 worden gebruikt als marinevliegveld. De bouw van de Amsterdamsebrug en de Schellingwouderbrug maken het gebied vervolgens vanaf 1957 goed bereikbaar. De drie overgebleven silo’s refereren aan het industriële verleden van het terrein, waar van 1982 tot 2006 de Rioolwaterzuivering Oost is gevestigd. Deze imposante bouwvolumes worden nu geïntegreerd in de nieuw te bouwen stadswijk binnen de ring, de Sportheldenbuurt. Een bijzonder gebouw in deze wijk is het woon-werkpand Nautilus.

Een ‘vrolijk’ CPO
Nautilus is een voorbeeld van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, waarbij een groep mensen samen een kavel koopt of pacht en laat bebouwen door een zelfgekozen architect en aannemer. Architect en mede-initiatiefnemer van Nautilus is Hein de Haan (1943-2015). Met het pand richt De Haan zich op de ‘vrolijke Amsterdammers’, waar hij kunstenaars, muzikanten en zzp-ers onder verstaat. Voor hen is het aanbod op de Amsterdamse woningmarkt schaars en is bovendien de combinatie van wonen en werken ideaal. Naast de woon–werkmogelijkheden in de appartementen kent deze bakstenen constructie een groot aantal gemeenschappelijke ruimtes zoals de tuin en het dakterras, een kinderatelier, een expositieruimte en een zaal voor muziek, theater en feesten.

Duurzame zelfbouw
Ook duurzaamheid heeft deze CPO hoog in het vaandel staan en na een lange juridische strijd met Nuon krijgt Nautilus van de gemeente ontheffing van de verplichte aansluiting op stadswarmte. Het gebouw maakt diep onder de grond gebruik van een zeer zuinige warmte- en koudeopslag en combineert dit met zonnepanelen op het dak. Hiermee is het volledig zelfvoorzienend op dit gebied.

Website by HOAX Amsterdam