Nieuw Waterlandplein

Atelier PRO, de Architekten Cie., Hans van Heeswijk Architecten, 2013

Het stedenbouwkundig ontwerp van het Nieuw Waterlandplein, het nieuwe winkelcentrum in Amsterdam-Noord, is in de samenwerking van drie architectenbureau’s, die zich op verschillende delen van het plein gericht hebben, tot stand gekomen. Hans van Heeswijk architecten kreeg de opdracht om twee torens met sociale huurwoningen te restaureren, Architecten Cie. ontwierp diverse nieuwe woontorens. De plint van de begane grond van het plein zijn samen met een woonblok, veertien dakwoningen en daktuinen ontworpen door Atelier PRO.

Samenhang

Voor de onderlinge samenhang zijn de materialen en kleuren zorgvuldig afgestemd. Ook het streepmotief, te zien in de torens van Hans van Heeswijk architecten en de graduele lichtere strepen van de Architecten Cie. refereren aan elkaar.

Knalblauw
Door het hele gebied is boven op de plint een ijzeren balk gelegd. Grote vloertegels met afbeeldingen van vlinders, een kunstwerk van Berend Strik, markeren de ingangen van de woningen op het plein. Ook is er een bibliotheek gevestigd, waarvan Atelier PRO het interieur heeft ontworpen. De bewoners op de nog hoger gelegen verdiepingen hebben zicht op een knalblauwe parkeervloer.