NoMa House

Dam en Partners, 2019

Comfortabel

NoMA (‘North of the Mahler’) House, een twaalf verdiepingen tellend kantoorgebouw, is gebouwd in het centrum van de Zuidas, tegenover de ingang van station Amsterdam Zuid, op de hoek van de Parnassusweg en de Gustav Mahlerlaan. Het concept is helemaal van deze tijd: NoMA House biedt ruimte om elkaar te ontmoeten en biedt een comfortabele werkomgeving. Het gebouw herbergt ruime kantoren, gevarieerde flexwerk mogelijkheden, vergaderruimtes, social areas en uitgebreide receptiediensten.

Transparantie

Architect Diederik Dam (Dam & Partners) ontwierp NoMa House als een compositie van transparante volumes rondom een tuin in het hart van het gebouw en royale dakterrassen voor extra licht, lucht en een gevoel van ruimte. De natuurstenen façades en opvallende details geven het gebouw allure. Verdiepingshoge ramen en een spectaculaire glazen entree, waardoor de binnentuin zichtbaar is, maken het gebouw uitnodigend, toegankelijk en transparant. Tevens beschikt het over een enkel-laags parkeerkelder met een oppervlakte van circa 2.700 m². Op de begane grond is ruimte beschikbaar voor commerciële voorzieningen.

Innovatie-credits

Het gebouw is extreem energie-efficiënt en heeft daarom het BREEAM-NL Excellent ontwerpcertificaat behaald. NoMA House is daarmee een van de duurzaamste kantoorgebouwen van Nederland. Aspecten die bijdragen aan dit duurzaamheidslabel zijn bijvoorbeeld de oriëntatie van het gebouw, de ligging nabij het station, hoogwaardige materialen en goede dak- en gevelisolatie. Verder zorgen LED-verlichting, aanwezigheidsdetectie en daglichtsturing voor verdere reductie van het energieverbruik, evenals een koppeling met het warmte- en koudenet in Amsterdam. De daken worden maximaal benut door PV-cellen voor de opwekking van duurzame elektriciteit. NoMA House maakt zo veel mogelijk gebruik van natuurlijk licht in het gebouw. Met name de maatregelen die zijn genomen om de ventilatielucht te zuiveren en het comfort in het gebouw te meten, zijn door de Stichting Dutch Green Building Council (DGBC) aangemerkt als “innovatie-credits”.

 

Flexibel

Alle gebruikte materialen, met name de natuurstenen gevel, zijn duurzaam. Het toegepaste hout is voorzien van een FSC-keurmerk. Tijdens de bouw werden afvalstromen gescheiden en werd zoveel mogelijk materiaal gerecycled. Ook na de ingebruikname wordt afval gescheiden ingezameld en afgevoerd. Door de hoge mate van flexibiliteit van NoMA House kunnen nieuwe indelingsconcepten in de toekomst gemakkelijk worden gerealiseerd.

Website by HOAX Amsterdam