Olifantenverblijf ARTIS

Dingeman Deijs architects, Thijs de Zeeuw, 2017

De olifanten in dierentuin ARTIS hebben sinds kort een nieuw buitenverblijf gekregen. Door de vernieuwing hebben de dieren meer ruimte, natuur en speelvoorzieningen ter beschikking. Ook is er een groot waterbassin aangelegd waarin de olifanten naar hartenlust kunnen badderen. Het water staat in verbinding met het Entrepotdok en op sommige plaatsen kan het plots gaan bubbelen. Dit moet het speelgedrag van de olifanten uitlokken. Om bezoekers oog in oog te kunnen laten staan met de olifanten is er een verdiepte brug in het water aangelegd.

Zwemmende olifanten
De bijzondere brug is ontworpen door Dingeman Deijs architects en is 55 meter lang. De brug is ingepast in de bestaande route door het dierenpark. Het pad is in gebogen vorm aangelegd en bestraat met klinkers. De brug brengt de bezoeker tot onder het waterniveau, waar een cortenstalen rand het water tegenhoudt. Door wind en regen of zwemmende olifanten kan het water over deze rand stromen. De brug biedt bezoekers aan beide kanten een bijzonder uitzicht op de dieren. Een niet zichtbare opstaande rand in het water houdt de olifanten op drie meter afstand van de bezoekers.

Gedragsverrijkende objecten
Voor de aanleg van het nieuwe buitenverblijf is het gedrag van de Aziatische olifanten goed bestudeerd. Er zijn nu verschillende objecten in het verblijf geplaatst welke de dieren prikkelen en hun natuurlijke gedrag moeten stimuleren. Zo zijn er grote rotspartijen, vele soorten Aziatische beplanting, een modderpoel en een schuurboom aangelegd. Verder zijn Aziatische olifanten in het wild heel de dag op zoek naar voedsel. In het nieuwe verblijf wordt dit gesimuleerd. Op onverwachte tijdstippen gaan er schuifjes in de rotsen open en zijn daar hooi of voedselbrokken te vinden. Een volkomen willekeurig en automatisch gestuurd systeem reguleert dit voedselschema.

Materialisatie
Het buitenverblijf van de olifanten is ontworpen door landschapsarchitect Thijs de Zeeuw en is in anderhalf jaar tijd uitgevoerd door IJbouw. Er is onder andere gebruik gemaakt van paalfunderingen met verschillende funderingstechnieken, betonwerk, staalconstructiewerk en spuitbeton. In het verblijf zijn natuurgetrouwe constructies en architectonische vormgeving samengebracht.

Website by HOAX Amsterdam