Onder de Pannen

Jef Reintjes architecten, 2005

Sloop voor nieuwbouw

In het Zuidwest Kwadrant, een buurt in het hart van de Westelijke Tuinsteden, is een blok met kleine bedrijfsruimten en woningen gesloopt om plaats te maken voor een complex met behalve huur- en koopwoningen ook appartementen voor minder validen, groepswoningen voor gehandicapte kinderen, een zorgsteunpunt en een paramedisch centrum.

Torentjes
De opzet van het complex is verwant aan de omringende haken- en strokenbebouwing. Het rechthoekige woonblok heeft echter op twee plaatsen in de westelijke wand grote gaten waardoor hier ‘torentjes’ zijn ontstaan, en in de open zuidzijde is een laag bijgebouw neergezet. In het souterrain liggen de bergingen en de garage. Hierboven zijn alleen voor bewoners toegankelijke binnentuinen en elf ruime patiowoningen gerealiseerd.

Eigen voordeur aan de straat
Om de sociale controle te bevorderen zijn op de begane grond van het gebouw, in plaats van bergingen, woningen ondergebracht allemaal met een eigen voordeur aan de straat. Opvallend zijn de vier meter hoge split-level-woningen. De bovenwoningen zijn toegankelijk via brede galerijen aan de binnenzijde van het blok. In alle woningen is rekening gehouden met gehandicapten. Zo zijn deuren en gangen breed genoeg voor rolstoelen en zijn de badkamers ruim opgezet. Het gebouw voegt zich wat architectuur en materiaalgebruik betreft op een frisse manier in de bestaande bebouwing die dateert uit de jaren vijftig.

Website by HOAX Amsterdam