Ondergrondse fietsparkeergarage Strawinskylaan

wUrck Architectuur, stedenbouw, landschap & infrastructuur, 2018

In een groenstrook strekkend van het Hilton Hotel tot en met Station Amsterdam Zuid ligt het Prinses Amaliaplein. Het plein is een vriendelijk groen plein dat door groei klem is komen te liggen tussen twee drukke fietspaden. Dit komt door het groeiende OV-knooppunt van Amsterdam Zuid met trein, metro tram en bus.

De fietsenstalling springt in op de toegenomen hoeveelheid fietsen en verwelkomt fietsers met een rolband, overdekt door boomvormige stalen kolommen met plafondeilanden als bladerdek. Eenmaal beneden is het interieur rustig met een kleurenschema van witten, grijzen en een klein accent in de toepassing van vijfhoeken ter plaatse van de entrees – een verwijzing naar de vorm van het voormalige plantsoen. Met een capaciteit van 3.750 stallingsplaatsen is het bij oplevering de grootste fietsgarage van de stad.

 

Om de verkeersdruk rondom de stalling zo goed mogelijk op te lossen, is de entree voor fietsers direct aan het fietspad gelegen, terwijl voetgangers via een tunnel onder het Strawinskyviaduct naar binnen kunnen. Doordat deze ingang direct aan het Zuidplein gelegen is, hoeven de voetgangers niet het drukke fietspad over. De stalling sluit aan bij de twee al bestaande fietsenstallingen: Zuidplein met 2.700 plaatsen en Mahlerplein (3.000 plaatsen). Toch is het dankzij de weldadige verlichting in zowel de glazen wanden als de plafondeilanden een andere ervaring. Het gesimuleerde natuurlicht neemt het beklemmende gevoel geheel weg.

 

Winnaar A.M. Schreudersprijs
Elk jaar reikt de A.M. Schreuders Stichting een prijs uit voor een bijzondere prestatie op het gebied van ondergronds bouwen. Dit ontwerp heeft de prijs gewonnen voor de innovatieve bouwtechniek en de creatieve ondergrondse oplossing. 

Website by HOAX Amsterdam