Ons’ Lieve Heer Op Solder

Claus Van Wageningen Architecten

Het vernieuwde Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is gerestaureerd onder leiding van Frederik Franken en uitgebreid met nieuwbouw naar ontwerp van Felix Claus Dick van Wageningen Architecten.

Historisch huis
De restauratie en uitbreiding van het museum heeft in totaal zes jaar in beslag genomen. Het historische huis aan de Oudezijds Voorburgwal is teruggebracht tot zijn kern: een 17e-eeuws huis waar mensen woonden, werkten en hun geloof beleden, zo stelt het museum.

De restauratie betrof onder meer de zolderkerk, de woonvertrekken, twee keukens en meerdere bedstedes. De ruimtes zijn tevens opnieuw ingericht.

Nieuw entreegebouw
Het nieuwe entreegebouw is ontworpen door Felix Claus Dick van Wageningen Architecten. Het pand ligt aan de overzijde van de Heintje Hoekssteeg; een ondergrondse passage verbindt beide panden met elkaar. Bij de bouw van het nieuwe entreegebouw is gebruik gemaakt van oude bakstenen, afkomstig van het 19e-eeuwse pand dat hier stond.

Met de oplevering van het entreegebouw heeft het museum zijn vloeroppervlak verdubbeld. In het nieuwe gebouw zijn alle publieksfuncties ondergebracht, zoals de toiletten, garderobe, café, winkel en educatieruimte.

Extra expositieruimte
De uitbreiding heeft ook extra tentoonstellingsruimte opgeleverd. De ondergrondse passage is ingericht als zogenoemde ‘Proloogruimte’. In deze ruime, lichte omgeving is een introductieprogramma te zien over Amsterdam in de Gouden Eeuw en het ontstaan van Ons’ Lieve Heer op Solder.

In het historische gebouw de zogenoemde Momkamer (‘Mom’ is een soort bier) gereconstrueerd. Hier worden onder meer honderden objecten uit de periode 1700-1775, tijdens graafwerkzaamheden ontdekt in een oude beerput, getoond. Een verdiept souterrain, de Epiloogruimte, biedt plek aan bijzondere objecten uit de collectie.

Zolderkerk
Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is opgericht in 1888 en een van de oudste musea van Amsterdam. Het 17de-eeuwse grachtenpand herbergt een woonhuis en een kerk. Deze kerk ‘op zolder’ ontstond in de tijd na de Reformatie, toen rooms-katholieke gelovigen geen openbare kerkdiensten mochten houden.

Website by HOAX Amsterdam