Openbare Bibliotheek Amsterdam

Jo Coenen Architects, 2007

Grootste ‘bieb’ van Nederland
De centrale Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA), in gebruik genomen op 7 juli 2007 – 07-07-07 – is met een vloeroppervlak van 28.000 m2 de grootste van Nederland. In deze ‘beleefbibliotheek’ naar ontwerp van voormalig rijksbouwmeester Jo Coenen, zijn verspreid over zeven etages de gebruikelijke boekenkasten, leestafels en studieplekken te vinden, maar er is ook ruimte gemaakt voor theaters, musea, kunstprojecten, vergaderzalen, een restaurant en honderden voor het publiek toegankelijke computers.

Natuursteen
De OBA is het middelpunt van het direct ten oosten van het Centraal Station gelegen Oosterdokseiland, dat opnieuw is ingericht. Het gebouw staat op een verhoogde plint met een monumentale trap bij de ingang. De gevel is opgebouwd uit een met lichte natuursteen bekleed raamwerk, waarvan een grote luifel deel uitmaakt. Binnen dit raamwerk bevindt zich een stapeling van rechthoekige vensters, gevat in zware houten kozijnen. Opvallend is de natuurstenen kolom die, aan de linkerzijde van het gebouw, enkele meters uit de rooilijn springt.

Verspringend terrassenlandschap
Voor Coenen was het ontwerpen van de OBA een zoektocht naar licht en oriëntatie. Deze zoektocht heeft onder meer geresulteerd in de vormgeving van de vloeren van de lees- en studiezalen als een verspringend terrassenlandschap met een voelbare dynamiek. In de woorden van Coenen zelf: ‘Het lijkt van buiten een gesloten doos. Maar binnen ontvouwt zich een grote Innenwelt.’