Pakkettensorteercentrum PostNL

Locatie

Het sorteercentrum staat in het gebied De Nieuwe Kern tussen station Duivendrecht en de A2. Het sorteer- en distributiecentrum van PostNL past binnen de ambities van de gemeente Ouder-Amstel die ruimte wil bieden aan bedrijvigheid, wonen en recreatieve voorzieningen. Het gebouw, een eenvoudig grijze doos, maakt onderdeel uit van een netwerk dat uit in totaal 22 pakkettensorteercentra in Nederland en zes locaties in België bestaat.

Verantwoord ondernemen

PostNL heeft duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen tot speerpunten benoemd van haar bedrijfsvoering. In dit kader wil PostNL in 2025 in 25 Nederlandse binnensteden uitstootvrij bezorgen en een emissieloze last mile in heel de Benelux in 2030. De duurzame ambitie heeft inmiddels haar vruchten afgeworpen en PostNL is erg trots op de (internationale) erkenning die zij geniet als duurzaam bedrijf. Zo is PostNL als een na hoogste logistiek bedrijf genoteerd aan de Dow Jones Sustainability Index. PostNL heeft daarnaast een leidende rol als het gaat om de verduurzaming van de gebouwde omgeving en is een van de founding partners van de Dutch Green Building Council.

Duurzaamheid

Het sorteercentrum verwerkt elke dag 70.000 tot 110.000 pakketten. Het gebouw dankt de BREEAM-certificering Outstanding – een keurmerk voor de meest duurzame gebouwen met minimale milieu-impact – vooral aan de maatregelen die zijn genomen op het gebied van transport, energie en management. Er wordt geen gebruik meer gemaakt van gas en er is
geïnvesteerd in diverse maatregelen, zoals het toepassen van warmteterugwininstallaties en LED-verlichting. Het sorteercentrum wordt voor 100% gevoed met groene energie. De zonnepanelen op het dak wekken 40% van de elektriciteit op die nodig is voor het sorteren van alle pakketten op deze locatie.

Ontwerp

Het ontwerp van de hoofddraagconstructie van het gebouw is maximaal geoptimaliseerd om materiaalgebruik te minimaliseren. Het gebouw is voornamelijk opgetrokken uit staal en beton. Deze materialen zijn goed te scheiden en te recyclen. De staalconstructie is volledig te demonteren en de dakbedekking is van 100% recyclebaar PVC. Het hout dat wordt toegepast heeft het FSC keurmerk. De hal voor het sorteerproces heeft een vrije hoogte van vijf meter die ruim voldoende is voor toekomstig hergebruik. Maar om meerdere vormen van hergebruik mogelijk te maken is een vrije hoogte van acht meter toegepast. Daarnaast is het gebouw zo ontworpen dat de binnenplaats (waar de bussen laden en lossen) dicht gelegd kan worden, waardoor er een grote multifunctionele hal ontstaat, geschikt voor diverse gebruiksdoeleinden.

Website by HOAX Amsterdam