Panama

B. de Greef, W. Springer, VASD ontwerpers, 1885

Uitgaanscentrum in voormalig havencentrale
In dit gebouw, aan de Oostelijke Handelskade, huist sinds maart 2001 cultureel uitgaanscentrum Club Panama; een combinatie van theater, club, restaurant en studio. Oorspronkelijk had het pand de functie van hydraulische havencentrale, waar de energie werd opgewekt voor de kranen die op de Handelskade stonden. De Handelskade was vanaf haar aanleg in 1875 tot na de tweede wereldoorlog een centrum van de Amsterdamse havenactiviteit.

Eclectische bouwstijl
De in 1885 gebouwde havencentrale is uitgevoerd in een eclectische bouwstijl met neo-gotische invloeden. De gevel is opgetrokken uit rode baksteen en natuursteen die in banden worden afgewisseld. Verder wordt de gevel gedecoreerd door rondboogfriezen en siermetselwerk. Inwendig beschikt het gebouw over een open kapconstructie met ijzeren polonceau-spanten.

Renovatie en verbouwing
In 1899 werd het hydraulisch systeem van de centrale vervangen door een gelijkstroominstallatie zodat het gebouw dienst kon doen als elektriciteitscentrale. Hiervoor werd aan de zuidzijde van de centrale een nieuwe vleugel toegevoegd in dezelfde stijl als die van het bestaande gebouw. Voor de nieuwe horeca- en uitgaansfuncties werden de gebouwen verbouwd door VASD ontwerpers. Behoud en versterking van het karakter van het oorspronkelijke gebouw stonden daarbij voorop. Zowel in de gevel als in het interieur werden grote ramen geplaatst. VASD tekende ook voor het interieur van het restaurant. Ruud van Empel ontwierp het interieur van de nachtclub.

Website by HOAX Amsterdam