Parkblok Houthaven

Studioninedots, 2018

Klimaatneutrale wijk

De Houthaven is bijna 140 jaar geleden aangelegd. Hout van over de hele wereld werd hier tientallen jaren overgeslagen en verwerkt. De haven heeft zijn functie echter verloren, waardoor dit gebied beschikbaar is gekomen voor wonen en werken. Houthaven in Amsterdam West is het sluitstuk van de langlopende ontwikkeling van de Zuidelijke IJ-oever. Het blok staat in de Houthaven, een volledig klimaatneutrale woonwijk.

Gemêleerde bewonersgroep

Alle 130 nieuwbouwwoningen in Parkblok Houthaven zijn gerealiseerd voor een gemêleerde bewonersgroep. Het Parkblok bestaat uit vier gebouwen met verschillende woningtypen, van startersappartementen tot royale gezinswoningen. Op de kop van de Haparandadam staan luxe appartementen en penthouses in het hoge segment met een panoramisch uitzicht over het IJ. De woningen zijn gepositioneerd rondom een gezamenlijke groene binnentuin. Hieronder bevindt zich de parkeergarage voor de bewoners. Alle 130 woningen zijn ontworpen door Studioninedots. Omwille van de kwaliteit en oriëntatie van de woningen zijn maar liefst 38 typen toegepast in negen volumes die verschillen in vorm, geleding en materialisatie.

Twee schaalniveaus

Parkblok is opgebouwd uit twee schaalniveaus. Aan de Haparandaweg staat een hoog volume als geluidsbuffer. Met lagere woongebouwen is getrapt een overgang gemaakt naar het park. Het hart van het vijfhoekige Parkblok is de groene binnentuin. Behalve de zogenoemde ‘brugwoning’ ontwikkelde Studioninedots speciaal voor de hoge volumes de ‘Z-woning’ waarin één corridor twee dubbellaagse woningen kruislings ontsluit om alle leefruimtes te oriënteren op de zon en op het uitzicht over het park.

Groene binnentuin

Er is veel aandacht besteed aan energie- en materiaalgebruik. Zo liggen er zonnepanelen op de daken en zijn de woningen aangesloten op het Stadswarmtenet, zoals alle gebouwen in deze volledig 100% klimaatneutrale woonwijk. Het hart van het vijfhoekige complex is een groene binnentuin, die alleen toegankelijk is voor de bewoners op de begane grond. Dit opgetilde maaiveld ligt bovenop een gesloten volume waarin parkeren, installaties en bergingen onzichtbaar zijn opgelost, zodat rondom aan de straat voordeuren en woonruimtes gesitueerd konden worden. De binnentuin heeft een irrigatiesysteem dat de tuin van water voorziet en de watertoevoer reguleert.

Website by HOAX Amsterdam