Parkrand

MVRDV, 2007

Woongebouw aan stadspark
Parkrand is een van de herstructureringsprojecten in stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer. De herontwikkeling van Geuzenveld borduurt voort op het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) van Van Eesteren uit 1934. Verschillende kenmerken van dit plan blijven van belang in deze tuinstad. De bouwhoogte bijvoorbeeld is door een vastgestelde belemmeringshoek ten opzichte van de omliggende bebouwing beperkt. Ook het benutten van de buitenruimte blijft een belangrijk aspect van het woonklimaat in de tuinstad.

Elf verdiepingen hoog
Het complex staat langs de westelijke rand van het Eendrachtspark, op een locatie waar voorheen drie haakvormige woningblokken stonden. Destijds was er vanuit de wijk geen zicht op het park. Een van de uitgangspunten van de architect was dan ook het verbeteren van de zichtbaarheid van het park. Parkrand bestaat uit vijf woontorens, elf verdiepingen hoog, die rusten op een gemeenschappelijke sokkel. De twee hoogste verdiepingen van de torens vormen een doorlopende zwevende balk. In totaal herbergt Parkrand 223 woningen.

Grote zwarte kroonluchters en reusachtige bloempotten
In samenwerking met beeldend kunstenaar Richard Hutten heeft MVRDV in het gebouw binnenpleinen gecreëerd, die alleen toegankelijk zijn voor de bewoners. Deze buitenkamers, die tussen het privé van de woningen en het openbare van het park liggen, zijn vormgegeven als woningen op zichzelf. Grote zwarte kroonluchters en reusachtige bloempotten verlenen de grootste buitenkamers de sfeer van een woonkamer. De andere buitenkamers zijn ontworpen als speelplaats en eetkamer. De gevels aan de straat- en parkzijde zijn bekleed met zwarte betonelementen, afgewisseld met donker glas in zwarte kozijnen. De gevels die de buitenkamers begrenzen, tonen een gedecoreerd patroon van spierwitte geglazuurde en matte bakstenen.

Website by HOAX Amsterdam