Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park

Office Winhov, 2022

Het voormalige Zoölogisch Museum van de Universiteit van Amsterdam is getransformeerd tot luxueus 5-sterren hotel. Het pand is gelegen aan het Oosterpark. Architectenbureau Office Winhov heeft het historische karakter van het pand met aandacht verwerkt in hun nieuwe ontwerp. Het resultaat is een harmonieuze samenkomst tussen het nieuwe en het oude.

Van onderwijsinstelling tot hotel

Het pand is in 1908 gebouwd als Ontleedkundig Laboratorium voor de gemeentelijke universiteit, later de Universiteit van Amsterdam. Het is ontworpen door architect Jan Bernard Springer (1854-1922) in opdracht van Publieke Werken. De oorspronkelijke plattegrond is U-vormig met in het midden een uitbouw. In deze ruimte bevond zich een studiezaal met erboven een collegezaal. Vanaf de jaren ‘80 werd een deel van de wetenschappelijke collectie van het Zoölogisch Museum op deze locatie bewaard. Het Zoölogisch Museum is een fusie tussen de collecties van Artis samen met die van de gemeente onder beheer van de universiteit die in 1892 tot stand kwam. Het pand had de functie van museum tot 2011. In 2014 werd het pand verkocht om vervolgens verbouwd te worden tot hotel.

Aandacht voor oud en nieuw

Bij de herbestemming van het pand naar hotel, stond het behoud van het oorspronkelijke plus karakter van het gebouw centraal. Aan de achterzijde van het gebouw is een nieuwe vleugel opgetrokken waardoor er een gesloten binnenplaats ontstaat. In deze vleugel is een restaurant aangebracht. Het nieuwe bouwdeel is opgebouwd uit natuursteen wat naadloos aansluit op het baksteen van het bestaande bouwdeel. In het metselwerk op de gevel aan de Oosterparkzijde is reliëf aangebracht. De bovenkant van dit bouwdeel bestaat uit een dikkere, natuurstenen band die een moderne kroonlijst vormt. De statige uitstraling van het interieur is aan de binnenkant ook zoveel mogelijk behouden. De geglazuurde bakstenen in de gangen en open ruimte van de voormalige museum hal zijn zichtbaar gebleven.

Een tuin voor iedereen

Naast het behoud van het monumentale karakter van het gebouw, is ook de omgeving van het nieuwe hotel betrokken bij de transformatie. Bij de verbouwing zijn de barrières die om het gebouw heen stonden verwijderd. De tuin van het hotel wordt hiermee teruggegeven aan het park, zowel gasten als bezoekers van het park zijn welkom. Voor de bomen die tijdens de transformatie van het pand gekapt werden, zijn een of meerdere volwassen bomen teruggeplaatst. Hierdoor lopen de tuin en het park vloeiend in elkaar over. Daarnaast is er rekening gehouden met het creëren van een fijne leefomgeving voor vogels.

Website by HOAX Amsterdam