PUUUR Blok

Atelier PUUUR, 2015

In het Westelijk Havengebied vindt de komende jaren een grote gebiedsontwikkeling plaats. De Houthaven ondergaat een ingrijpende metamorfose: van bedrijventerrein naar woonbuurt aan het water. In deze nieuwe woonwijk staat het PUUUR BLOK. De komende jaren zal er een duurzame buurt verrijzen op zeven wooneilanden. Er zullen zo’n 2000 woningen komen en 70 woonboten. Een van de meest opvallende toevoegingen aan de buurt is het Pontsteigergebouw. Voor het doorgaande autoverkeer is de Spaarndammertunnel met daar boven op het Dijkpark aangelegd. Een park ter grootte van vier voetbalvelden en de schakel tussen de Spaarndammerbuurt en de nieuwe Houthaven.

PUUUR BLOK
Het PUUUR BLOK is tot stand gekomen door architectenbureau Atelier PUUUR en Vink Bouw. Het blok is onderdeel van Blok 0: een stuk grond in de Houthaven waarop gebouwd wordt door zes bouwgroepen. De bewoners mochten samen met de architect meebepalen aan de vormgeving en indeling van hun huis. Op die manier sluit ieder huis aan op de woonwensen van de bewoners. Als een soort Tetrisblokken passen de woningen op elkaar.
Het PUUUR BLOK is een klimaatneutraal gebouw bestaande uit studio’s, appartementen en twee herenhuizen. Het gebouw bevat extra voorzieningen, zoals een gemeenschappelijk dakterras en een fitnessruimte.

In de schijnwerpers
Sinds de oplevering staat het complex volop in de belangstelling. Zo won PUUUR BLOK in 2015 de Zuiderkerkprijs: de prijs voor het beste woningbouwproject in Amsterdam. Tevens is het PUUUR BLOK een van de tien genomineerden voor de Amsterdamse Architectuur Prijs (A.A.P.) geweest.

Website by HOAX Amsterdam