QFactory

Jo Janssen Architecten, Paul Verhey Architecten, 2009

Oostergasterrein

Oorspronkelijk had de Qfactory de finale moeten vormen van de herontwikkeling van het voormalig Oostergasterrein, Oostpoort. De crisis sloeg echter toe, waardoor een groot aantal projecten stil kwam te liggen. Daarom behoorde het muziekmakerscentrum niet tot een van de laatste, maar tot een van de eerste projecten die werden afgerond.

Akoestiek als uitgangspunt

Inspiratiebron voor de Qfactory was en is de muzikant. Het onderkomen is dan ook letterlijk gemaakt om de beste ruimtes voor muzikanten te creëren. Het solide gebouw heeft zowel van binnen als van buiten een industriële uitstraling, waardoor de aanduiding ‘muziekfabriek’ niet misstaat. Binnen zijn onder meer oefenruimtes, kantoren en een grote zaal te vinden. Deze zaal, in het hart van het gebouw, kan dienstdoen als zowel oefenruimte als evenementenzaal. Het ontwerp van Paul Verhey/Jo Janssen Architecten staat in het teken van drie elementen: logistiek, duurzaamheid en akoestiek. Om de juiste akoestiek te waarborgen, wordt er in de Qfactory gebruik gemaakt van speciaal ontwikkelde panelen die het geluid absorberen. In de studio’s voor (semi-) akoestische muziek wordt de muziek door de ruimte zelf gedragen, wat tot uiting komt in hoge plafonds en relatief weinig panelen. In de studio’s voor versterkte muziek hangen meer panelen aan de wand, om de ruimte iets ‘droger’ te maken.

Doos-in-doosprincipe

De in totaal 74 oefenruimtes zijn opgebouwd volgens een doos-in-doosprincipe. Alle ruimtes zijn losgekoppeld van de buitenconstructie, waardoor contactgeluid uitgeschakeld wordt. Voor optimale isolatie is verder gekozen voor dikke wanden, bestaande uit gipsplaat, minerale wol en kalkzandsteen. De studio’s voor versterkte muziek zijn bovendien in de kelder geplaatst. Sommige ruimtes zijn voorzien van spiegels aan de wanden en bieden de mogelijkheid tot volledige blindering, waardoor de Qfactory ook geschikt is voor dansers en fotografen. In de toekomst zullen het daarom niet louter muzikanten zijn die door de gangen van dit gebouw lopen. De kantoren, winkelruimtes en het restaurant zullen van de Qfactory een meer publieke creatieve ruimte maken, waar muzikanten, fotografen, creatieve ondernemers en zeker ook buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten.