QO Hotel

Mulderblauw architecten, Paul de Ruiter Architects, 2018

Boven het dynamische Amstelkwartier torent het QO Amsterdam uit: een 76 meter hoge luxe hotel met een bijzondere visie, ontworpen door Mulderblauw architecten i.s.m. Paul de Ruiter. QO Amsterdam heeft als een van de eerste hotels in Europa het Leadership in Energy and Environmental Design (LEED platinum) certificaat behaald. Circulariteit en innovatie staan hiervan aan de basis.

Living Building
Dit hotel blinkt uit als ‘living building’. De innovatieve levende gevel, ontworpen door architect Paul de Ruiter, past zich aan op het gedrag van de hotelgast. Wanneer een gast niet in de kamer is, reageert de ‘intelligente facade’, bestaande uit 1638 panelen, op de gewenste temperatuur in samenspel met het buitenklimaat. Zo zorgen ze voor extra isolatie op koelere dagen of laten zonlicht binnenstromen voor verwarming, zodat de kamer altijd op een aangename temperatuur blijft. Dit zorgt voor een minimaal energieverbruik.

Visnetten
Het duurzame hotel bestaat voor minstens 20% uit hergebruikte materialen. Voorbeelden zijn tapijten van gerecyclede visnetten en het hergebruik van beton uit de gevel van de voormalige Shell-toren op Overhoeks, het tegenwoordige A’DAM Toren.

Circulair
De kas op het dak voorziet het hotel in vers gekweekte planten, bloemen, groenten, kruiden en vissen. Deze wordt bewaterd met het ‘Aquaponics’ systeem: een mini-ecosysteem. Hier worden de afvalstoffen van de vissen gebruikt voor de bemesting van planten. Deze planten, op hun beurt, zuiveren het water voor de vissen. Dit maakt de cirkel rond.

Een thuis
Met een buurtcafé op de begane grond, een Rooftop Skybar met adembenemend uitzicht over Amsterdam, een ‘Dutch Cuisine’ restaurant en een urban farm met haar eigen ecosysteem, is QO Amsterdam een plek waar zowel de kosmopoliete reiziger als de lokale buurtbewoner zich thuis voelt. Het hotel bewijst dat duurzaamheid en luxe samen kunnen gaan.

Website by HOAX Amsterdam