Ruby Emma Hotel

Mulderblauw architecten, Paul de Ruiter Architects, 2018

Vier sterren

Het huidige Amstelkwartier ligt aan de Amstel, van oudsher een belangrijke waterweg van Amsterdam. Begin 20ste eeuw werd dit een gebied vol met industriële bedrijvigheid met een eigen spoornetwerkje en een verfijnd Ieidingen- en buizennet, maar wel nog midden tussen de uitgestrekte weilanden. Daarna is dit gebied een openbaar park geworden met daarin de laatste over­blijfselen van de Zuidergasfabriek. Nu is het gebied volop in ontwikkeling. Het hotel – het voormalige QO Hotel – maakt deel uit van deze opkomende stadswijk.

Hoge toren

Het Ruby Emma Hotel is een opvallende verschijning in het Amstelkwartier: een 76 meter hoog luxe hotel met een bijzondere visie, ontworpen door Mulderblauw architecten i.s.m. Paul de Ruiter. Het vier sterren design hotel heeft 288 kamers op 21 verdiepingen en een bar die 24/7 open is. Het gebouw is niet alleen hotel, maar ook heeft ook innovatieve werkruimten. Deze zijn verdeeld over drie etages, met een aanbod van 138 werkplekken en uitgebreide vergaderruimtes.

Intelligente gevel

De gevel van het hotel, een ontwerp van architect Paul de Ruiter, laat zien hoe duurzaamheid is geïntegreerd in de functionaliteit van het gebouw. De ‘intelligente’ gevel bestaat uit 1.638 bewegende panelen aan de buitenzijde van de ramen. Die reageren bij afwezigheid van gasten op de gewenste temperatuur in samenspel met het buitenklimaat. Dit vermindert het energieverbruik voor verwarming (65%) en koeling (90%). Met zijn duurzame bouw en energie-efficiëntiesystemen past het gebouw, dat als eerste in Europa LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) Platinum werd gecertificeerd, perfect in de omgeving. In het innovatieve ontwerp worden zoveel mogelijk de vier kringlopen gesloten, op gebied van energie, water, afval en materiaalgebruik.

Aquaponic

Op het dak van het hotel bevindt zich een grote kas, die gebruik maakt van een aquaponics-systeem waarin planten en vissen gezamenlijk worden gekweekt in een circulerend ecosysteem. Chemische meststoffen zijn hierbij niet nodig door de aanwezigheid van natuurlijke bacteriën die afval omzetten in voedingsstoffen. Zo is het mogelijk zelf groente en kruiden te verbouwen en vissen te kweken ten behoeve van het restaurant.

Visnetten

Het duurzame hotel bestaat voor minstens 20% uit hergebruikte materialen, zoals de tapijten die van gerecyclede visnetten zijn gemaakt. Ook is vermalen betongranulaat – 5.000 ton beton – van de gesloopte gevel van de voormalige Shell-toren op Overhoeks, het tegenwoordige A’DAM Toren, hergebruikt als grondstof voor de betonmortel van de nieuwbouw. Het organisch afval van het hotel en de kas wordt in een biovergister verwerkt tot biogas. Met dat gas wordt gekookt en wordt het gebouw verwarmd.

Een thuis

Met een buurtcafé op de begane grond, een Rooftop Skybar met adembenemend uitzicht over Amsterdam, een ‘Dutch Cuisine’ restaurant en een urban farm met haar eigen ecosysteem, is Ruby Emma Hotel een plek waar zowel de kosmopolitische reiziger als de lokale buurtbewoner zich thuis voelt. Het hotel bewijst dat duurzaamheid en luxe samen kunnen gaan.

Website by HOAX Amsterdam