Rabozaal Melkweg

Jonkman en Klinkhamer Architecten, 2009

Verbinding Stadsschouwburg en Melkweg
Samen met het vaste toneelgezelschap Toneelgroep Amsterdam is de Stadsschouwburg jarenlang op zoek geweest naar mogelijkheden om een eigentijdse vlakke vloerzaal te realiseren. De zeer beperkte ruimte in het aan het Leidseplein gesitueerde gebouw én de status van rijksmonument, maakten een ingrijpende verbouwing lastig. De oplossing werd gevonden in de samenwerking met de naburige Melkweg die ook meer ruimte kon gebruiken voor grootschalige evenementen. Op ingenieuze wijze is over de erfgrenzen van beide gebouwen heen nieuwbouw toegevoegd die zowel met de Stadsschouwburg als met de Melkweg in verbinding staat.

Een kijkje naar binnen
De oorspronkelijke entree en foyer van de Stadsschouwburg zijn verbouwd tot stadscafé, de entree is verplaatst naar het Leidseplein. De aangrenzende negentiende-eeuwse panden aan de Marnixstraat zijn verbouwd tot kantoorruimten, met in de gevel een dubbele vrachtwagenheffer die zware decorstukken kan lossen. Om de impact van de nieuwbouw op de omgeving te verzachten, is gekozen voor het maken van een slanke glazen onderbouw die voorbijgangers een kijkje gunt in een van de repetitieruimten.

Exterieur en interieur
Naar boven toe wordt het gebouw breder en herbergt het op acht meter hoogte een glazen corridor langs de Lijnbaansgracht en op vijftien meter hoogte de nieuwe foyer die over de Melkweg uitkraagt en een weids uitzicht over de Jordaan biedt. Hierachter bevindt zich de vlakke vloerzaal met naar buiten toe een gesloten gevel van oranje aluminium golfplaat en daaroverheen een geperforeerde donkergrijze staalplaat. Het interieur oogt robuust en industrieel doordat de stalen constructie in het zicht is gelaten. De houten toneelvloer loopt buiten de zaal door en is daardoor verbindend element in de nieuwbouw. Bijzonder is de glazen gevel achter het toneel die zicht biedt op de achterzijde van de oude bakstenen toneeltoren.