RAI Elicium

Benthem Crouwel Architects, 2009

Uitbreiding van de RAI Amsterdam
Om verdere groei te kunnen faciliteren leek het er even op dat het beurs- en congrescentrum RAI Amsterdam zou uitwijken naar een nieuwe locatie buiten de stadsgrenzen. De relatief korte afstand tot het centrum en de nabijheid van hotels en restaurants was uiteindelijk doorslaggevend om het complex toch op de huidige plaats te behouden. Om het complex wel te vergroten, is in 2009 het Elicium gerealiseerd naar ontwerp van Benthem Crouwel Architecten. Het Elicium vormt sindsdien de hoofdentree en zorgt bovendien voor een aanzienlijke vergroting van de capaciteit. Het Elicium bevat namelijk congres-, vergader- en kantoorruimtes en een multifunctionele ballroom. Gelegen tussen de Hollandhal en de Europahal en boven het bestaande parkeerterrein, verbindt het Elicium de verschillende delen van de RAI.

Flexibele indeling
Koning Willem-Alexander, destijds nog prins, heeft het Elicium officieel geopend. Het L-vormige gebouw heeft een futuristische uitstraling. Het horizontaal georiƫnteerde deel zweeft vijf meter boven straatniveau en is aan weerszijde verbonden met het oorspronkelijke RAI-complex door middel van loopbruggen. Visueel wordt deze verbinding versterkt door het voortzetten van de blauwe lichtlijn die het silhouet van de RAI accentueert. Het intieme binnenplein dat is ontstaan door de cirkelvormige loopbrug kan bovendien worden gebruikt voor evenementen. Binnenin het horizontale deel van het Elicium bevindt zich een grote kolomvrije ruimte, de Balzaal of Expo Foyer, die door middel van schuifwanden kan worden opgedeeld in kleinere ruimtes. Het verticale deel heeft vier etages met congreszalen en nog eens vier met kantoren. De kantoren zijn zo ingericht dat ze binnen een dag kunnen worden omgebouwd tot congresruimten.

Transparantie
Aan de zijde van het Europaplein heeft de gevel van geperforeerde RVS platen een gesloten karakter, terwijl de andere drie zijden grotendeels van glas zijn en het gebouw zich daar als het ware opent naar de omliggende gebouwen van de RAI. Alexander Bodon, architect van het omliggende RAI-complex uit 1961, heeft over het oorspronkelijk ontwerp gezegd dat het de bedoeling was om een maximale binding te realiseren tussen binnenruimte en omgeving. Het Elicium sluit zich hierbij aan door het veelvuldig gebruik van glas in de gevel en de verbindingen met omringende gebouwen.

Oog voor het milieu
Het gebouw heeft een koude/warmteopslag, die 187 meter onder de grond ligt. Hierdoor kan er in de zomer warme lucht worden opgeslagen dat in de winter gebruikt kan worden om het gebouw te verwarmen. Ook heeft het een klimaatgevel en wordt het Elicium, net als de andere gebouwen van de RAI, volledig voorzien van groene stroom.

Tekst: Anna Peschier