Op een complexe locatie aan de ringweg A10 in Amsterdam-West ligt Rhapsody in West: een project met huurwoningen, commerciële ruimtes en een parkeergarage. Eind 2014 werd voor deze locatie in de Kolenkitbuurt een aanbesteding uitgeschreven door de gemeente Amsterdam. TANGRAM architectuur en stedelijk landschap maakte in opdracht van de ontwikkelcombinatie SBB & De Nijs en in samenwerking met een team van specialisten het ontwerp. De bouw ging in 2017 van start.
Stadsoase
Het ontwerp biedt oplossingen voor tal van uitdagingen: van geluids- en fijnstofproblematiek en watermanagement, tot klimaatopgaven, community building en sociale veiligheid. Ondanks de complexe locatie is het resultaat een open en toegankelijke stadsoase met een parkachtig karakter. Het project bestaat uit vijf bouwblokken, waarvan er drie een bijzondere, ronde vorm hebben op een gemeenschappelijke parkeergarage. Het woonproject combineert een groene binnentuin met een zeer hoge bouwdichtheid.
Ronde vormen
Een rug-gebouw aan de A10 functioneert als geluidsscherm en een zijgebouw doet hetzelfde aan de Bos en Lommerweg. De ronde vormen van deze drie blokken buigen het restgeluid van de ringweg af. De gebouwen zijn uitgevoerd in een donkerrode baksteen – ook gebruikt in de Kolenkitbuurt- glas en witte betonnen gevelbekleding. De 239 huurwoningen variëren in grootte van 50m2 tot 110 m2 en hebben allemaal een eigen buitenruimte. Het project is uiterst flexibel van opzet. Er zijn verschillende indelingen van de blokken mogelijk. Tussen de gebouwen is de kavel open en toegankelijk voor de bewoners en mensen uit de buurt.
Zonne-energie-collector
De daken liggen vol zonnepanelen en de woningen zijn aangesloten op stadsverwarming. Zelfs de kozijnen maken deel uit van de duurzame oplossing. De geïsoleerde profielen en drievoudige beglazing zorgen voor een hoge isolatiewaarde. Rhapsody in West levert energie op in plaats van dat het energie kost en heeft daarmee een negatieve EPC. De daken van Rhapsody in West vormen tezamen een immense zonne-energiecollector.
Sociale duurzaamheid
In een vroeg stadium van de realisatie hebben de architect en opdrachtgever, met de hulp van kunstenaarscollectief Cascoland, contact gezocht met buurtbewoners om een ontmoetingsplek terug te geven aan de buurt. Dit resulteerde in het openbaar toegankelijke, verhoogde binnenterrein met een tuin, buurtkas, een logeerhuis, horeca en een buurthuiskamer. In de kas kan men elkaar ontmoeten, worden plantjes verkocht en vlak ernaast staan openbare barbecues.
Zes community-managers, vrijwilligers die huurkorting krijgen, hebben de zorg over deze publieke functies. Onder het verhoogde dek bevinden zich de parkeergarage, bergingen, installaties en de wateropslag voor de tuin.
Door iedereen mee te nemen bij de planontwikkeling is een project ontstaan dat niet alleen uitblinkt in fysieke, maar vooral in sociale duurzaamheid. In dit project gaat het niet alleen om de kas, die door de bewoners wordt geprogrammeerd, maar ook om het logeerhuis, de gemeenschapsruimte en de community managers.