Rozentheater

Z. D. Gulden & M. Geldmaker, 1913

Opvallende bioscoop
Het Rozentheater, gesitueerd op Rozengracht 117, wordt in 1913 geopend als bioscoop. Met meer dan 1000 stoelen is het dan één van de grootste bioscopen van Nederland. Het gebouw is een opvallend bouwwerk en bevat Art-deco invloeden. De afgelopen decennia heeft het Rozentheater verschillende functies vervuld, daarmee is ook de door de jaren vaak veranderende naam van het theater verklaard. Sinds 2013 is de comedy club Boom Chicago in het theater gehuisvest.

Diversiteit aan materialen
Het theater wordt ontworpen door de architecten Z.D. Gulden en M. Geldmaker. Het ontwerp valt binnen de stroming van de Amsterdamse school. In het Rozentheater is gebruik gemaakt van verschillende materialen, zo is het theater opgebouwd uit baksteen en natuursteen en zijn de schuine daken op de torens en het halfronde dak ertussen bedekt met lood. Vanaf de eerste etage sieren hoge glas-in-lood ramen met voornamelijk bloemenmotieven het gebouw. Verder zijn verschillende ornamenten en reliëfs aangebracht, zoals de naam van het theater, de guirlandes aan de rand van het halfronde dak en afbeeldingen, bijvoorbeeld van een Pierrot met een luit.

Veel gebruikers door de tijd heen
Het Rozentheater fungeert lange tijd als bioscoop. In 1926 veranderd de naam van het theater in het Asta theater en worden er ook theatervoorstellingen vertoond. Tijdens de Duitse bezetting worden filmvoorstellingen volledig uit het programma gehaald, omdat de toenmalige eigenaar Albers de Brieder niet mee wil werken aan de Duitse propaganda. Vanaf eind jaren ’40 tot 1971 heeft het gebouw weer zijn oude functie als bioscoop terug en draagt het de naam Capitol. Sinds de jaren ’70 vestigen zich voornamelijk theatergezelschappen in het gebouw. In 2001 krijgt het Rozentheater uiteindelijk weer zijn originele naam.

Terug naar een open ruimte
Sinds de opening van het Rozentheater is het gebouw meerdere malen verbouwd. In 1948 wordt het theatergebouw gerenoveerd door de architect D. Greiner. Deze verbouwing leidt tot een grote verandering van het interieur. Zo wordt het zicht vanuit de zaal op de glas-in-lood vensters versperd. In 2004 wordt het gebouw wederom gerenoveerd, ditmaal door het architectenbureau Mecanoo. Het gebouw wordt hierbij grotendeels gestript en de originele open ruimte hersteld. In 2013 wordt het interieur voorlopig voor de laatste keer verbouwd.  Angie Abbink x Co Architecten maken het gebouw hiermee geschikt voor de komst van Boom Chicago.

Lieke Haan

Website by HOAX Amsterdam