S-House

VMX Architects, 2006

Zelfbouw
Het Steigereiland is vanuit de stad gezien het eerste eiland van IJburg. Het is een eiland waar de grond voor een groot deel is uitgegeven in vrije kavels die door particulieren kunnen worden bebouwd en in principe is ieder huis er dus uniek.

Opvallende kleur

Het huis op Jan Olphert Vaillantlaan 65 valt in de eerste plaats op omdat de gevel is bekleed met knalgele keramische tegels, maar ook de indeling van de gevel is opmerkelijk. Er is slechts één vlak in uitgespaard, een opening waarachter zich een inpandig terras bevindt. Deze buitenruimte op de eerste verdieping is enkele meters diep en net als de eetkamer aan de achterkant dubbel zo hoog. In het midden van het huis is een keuken gesitueerd, met daarbovenop de woonkamer. Op de bovenste verdieping bevinden zich drie slaapkamers en in het midden de badkamer. De slaapkamer aan de voorzijde krijgt indirect daglicht dat via de binnenkant van de gevel de kamer in kaatst.

Grote gevelopening

Deze gevel steekt boven het dak en ook boven de gevels van de buren uit vanwege een voorschrift waarin de verhoudingen tussen open en gesloten geveldelen zijn vastgelegd. Hierbij nam de architect in dit geval de grote gevelopening als uitgangspunt. Aan de achterzijde heeft de eetkamer dubbelhoge ramen met zicht op de tuin. Deze tuin met grasveld grenst aan de speel-, hobby en logeerkamer op de begane grond en lijkt erin door te lopen doordat is gekozen voor een grasgroene vloer.

Website by HOAX Amsterdam