Scheepstimmermanstraat 62

Höhne & Rapp, 2000

Sleuf
Een bijzonderheid van deze woning is dat hij tweemaal wordt doorsneden door een sleuf over de hele diepte van het pand. Hierdoor ontstaat op de begane grond een binnenstraat met halverwege aan beide zijden toegangen tot de woning. De straat loopt aan het eind door in een trap naar het water. Door de tweede sleuf, op de bovenste verdieping, ontstaat een buitenruimte in de vorm van een langgerekt terras. Met het openen van schuifpuien kan deze ruimte bij de woning betrokken worden.

Dubbele ontsluiting
Op de eerste verdieping liggen de woonkamer en een grote keuken. De slaapkamers en werkruimtes liggen op de bovenste verdieping. De bewoners hadden de wens om een lift in het plan op te nemen. Dit heeft ertoe geleid dat er een dubbele ontsluiting is en iedere verdieping zowel met de trap als met de lift te bereiken is. Tevens kunnen hierdoor apart bereikbare gastenverblijven worden ingericht op de begane grond en eventueel op de eerste en tweede verdieping.

Amsterdams karakter
In het ontwerp en de materialisering van de gevels is getracht het statige karakter van een Amsterdams grachtenpand uit te drukken. De gevels zijn uitgevoerd in Belgisch hardsteen, de kozijnen zijn van onbehandeld hout.

Website by HOAX Amsterdam