Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol bij de oplevering van nieuwbouw, zo ook bij het Sluishuis. De architectenbureaus BIG en Barcode Architects hebben ervoor gezorgd dat het pand meer energie opwerkt dan dat het gebruikt. De ligging aan de entree van IJburg vormt een verbinding tussen IJburg en het centrum van Amsterdam. Het ontwerp verbindt de mens met elkaar en met het water.
Duurzaamheid en leefbaarheid
Sluishuis vormt een eiland, verbonden met Steigereiland door twee bruggen, waarvan één toegang biedt tot de ondergrondse parkeergarage. Het wooncomplex bestaat uit 442 energie neutrale appartementen, waarvan 72 koopappartementen. De 363 huurappartementen zijn bestemd voor de midden-en vrije sector. Deze appartementen zijn gemixt over het gebouw verspreid. De woningen zijn toegankelijk via de binnenplaats en de twee buitentrappen. Deze trappen lopen langs alle tien verdiepingen en worden geflankeerd door met houtbekleden appartementen met groene terrassen. De plantenbakken worden duurzaam bewaterd met opgevangen regenwater.
Er is openbaar toegang tot het dakterras wat een spectaculair uitzicht over IJburg en het water biedt. De rest van het dak is met zonnepanelen bedekt. De binnenplaats is net als het dakterras een ontmoetingsplaats voor bewoners en bezoekers die van het water willen genieten. Er zijn een grote hoeveelheid balkons zowel naar binnen als naar buiten gericht, waarmee nogmaals het belang van uitzicht wordt benadrukt.
Bijzondere vormgeving
Sluishuis heeft een rechthoekig bouwoppervlak, maar het zijn de tegenoverstaande schuine zijden die de unieke vormgeving van het gebouw bepalen. Deel van het gebouw leunt over het water, en de driehoekige opening opent de binnenplaats tot het water. De schuine zijde bevat woningen die boven het water hangen, met ramen aan de onderzijde die zicht geven op boten die onderdoor langsvaren. De vorm van het gebouw zorgt ervoor dat elk appartement optimaal zonlicht en uitzicht krijgt. Aan de tegenovergestelde kant onderbreekt een doorgang naar de binnenplaats de rechthoek, hier beginnen de twee trappen naar het dakterras. Van elke hoek ziet Sluishuis er anders uit, wat kan worden ervaren via de pier die om het gebouw heen loopt.
Verbonden met het water
Waar veel gebouwen uitzicht over het water kunnen bieden, zorgt Sluishuis voor innovatieve integratie en interactie met het water. De binnenplaats heeft steigers voor een directe verbinding met het gebouw, maar er loopt ook een 400 meter lange pier rondom Sluishuis. Pleziervaart kan hier aan meren en er is ruimte voor 34 woonboten. Zo wordt naar de historische verbinding met het water van Amsterdam gerefereerd. In de plint van het gebouw zijn commerciele ruimten voor bijvoorbeeld een zeilschool en een restaurant. Binnen de pier liggen drie eilanden, waarvan twee toegankelijk zijn voor mensen, en één is bestemd voor vogels.