Sluishuis

Barcode Architects, BIG (Bjarke Ingels Group), 2022

Het Sluishuis, ontworpen door BIG en Barcode Architects, ligt aan de Haringbuiskade aan de entree van IJburg en vormt een verbinding tussen IJburg en het centrum van Amsterdam. Sluishuis vormt een eiland, met de poten onzichtbaar in het water, verbonden met Steigereiland door twee bruggen, waarvan één toegang biedt tot de ondergrondse parkeergarage. Uit de vier dozen van het Sluishuis-blok zijn van onderen en van boven vier grote driehoekige happen genomen.

Spectaculair uitzicht

Het wooncomplex bestaat uit 442 energie-neutrale appartementen van 40 tot 180 m2, waarvan 72 koopappartementen. De 363 huurappartementen zijn bestemd voor de midden- en vrije sector. Deze appartementen zijn over het gebouw verspreid. Er is openbaar toegang tot het dakterras dat een spectaculair uitzicht over IJburg en het water biedt. De rest van het dak is met zonnepanelen bedekt. Dankzij een driehoekige snede in het blok maakt water deel uit van het met aluminium beklede binnenhof, dat net als het dakterras een ontmoetingsplaats is voor bewoners en bezoekers die van het water willen genieten. Het Sluishuis is een woongebouw waar je naar binnen kunt varen en de hele buurt een duik komt nemen.

Aanlegplaatsen

De woningen, allen met buitenruimte, zijn toegankelijk via de binnenplaats en de twee buitentrappen. Deze trappen lopen langs alle tien verdiepingen tussen de met hout beklede terraswoningen. Naast de woningen is er plek voor circa 4.000 m2 aan commerciële en/of gemeenschappelijke ruimten, 237 ondergrondse parkeerplaatsen en een hoogwaardig waterprogramma met plek voor ongeveer 30 varende woonschepen. Langs een wandelpromenade van 400 meter zijn aanlegplaatsen voor sloepen en woonboten.

Iconisch beeld

Vanuit elke denkbare hoek ziet het Sluishuis er anders uit. Het bouwoppervlak is weliswaar rechthoekig, maar de tegenoverstaande schuine zijden bepalen het iconische beeld van het gebouw. In de schuine zijde hangen de woningen over het water met ramen aan de onderzijde, van waaruit zicht is op de boten die er onderdoor varen. De vorm van het gebouw zorgt ervoor dat elk appartement optimaal zonlicht en uitzicht krijgt. Aan de tegenovergestelde kant onderbreekt een doorgang naar de binnenplaats de rechthoek, hier beginnen de twee trappen naar het dakterras.

Duurzaamheid

Ondanks zijn omvang heeft het Sluishuis een bescheiden voetafdruk: met onder andere driedubbelglas, zonnepanelen en warmtepompen produceert het gebouw bijna net zoveel energie als het gebruikt. Voor de bouw is gebruikgemaakt van duurzame materialen. De woningen zijn voorzien van vloerverwarming voor de winter en vloerkoeling voor de zomer. Voor de plantenbakken op de vele balkons is een ecologisch bewateringssysteem aangelegd. Op het dak liggen op 2200 m2 zonnepanelen.

Website by HOAX Amsterdam