SO de Heldring

Berger Barnett Architecten, 2014

Gebied van transformatie
In de Buiksloterham, Amsterdam-Noord, vindt een ware transformatie plaats van bedrijventerrein naar woon- en werkgebied. De ambitie voor het gebied is om een toonaangevend voorbeeld te worden voor circulaire stedelijke gebiedsontwikkeling. Het nieuwe schoolgebouw aan de Ridderspoorweg voor SO De Heldring is de eerste gerealiseerde voorziening binnen het Investeringsbesluit Buiksloterham.

Een slim ontwerp
Het gebouw heeft een eenvoudige, rechthoekige vorm met een skelet van betonnen kolommen en vloeren die overal zichtbaar zijn. Geluidsabsorberende plafondpanelen verbeteren de akoestiek. De zonweringsschermen bepalen in grote mate de uiteindelijke verschijningsvorm van het gebouw. Het aluminium perforatieontwerp van maar liefst vier meter hoog is gerealiseerd met computergestuurde watersnijtechniek naar een ontwerp van grafisch ontwerper Hansje van Halem. Iedere uitsnede is uniek en verwijst naar de vliegtuig-, scheepsbouw en handel die vroeger op deze locatie plaatsvond. In het interieur van het gebouw is vooral rekening gehouden met de doelgroep van het gebouw: kinderen in het speciaal onderwijs. Zo is het gebouwontwerp helder met een geleidelijke overgang van privé naar openbaar. In het hart van het gebouw is een multifunctionele aula gesitueerd. De muren in het interieur zijn overwegend wit en de gietvloer heeft een appelgroene kleur, wat zorgt voor een frisse en vrolijke aanblik. Er is slim met de beschikbare ruimte omgegaan door bijvoorbeeld een conciërgeruimte met een ontvangstbalie en opbergkast onder de trap naar de eerste verdieping te plaatsen. Deze trap wordt ook gebruikt als zittribune en is hierdoor multifunctioneel. Het gebouw is zo ontworpen dat het mogelijk is om in de toekomst een extra verdieping op de school te plaatsen. De nieuwbouw is geheel uitgerust voor speciaal onderwijs met, naast de klaslokalen, een watergewenningsbad, een volwaardige gymzaal, ruimten voor fysiotherapie en andere ondersteunende functies.

Aandacht voor duurzaamheid
In de lijn met het duurzaamheidsprogramma van Amsterdam is er veel aandacht besteed aan duurzaamheid op het gebied van energie en klimaat, het gebouw is klimaatneutraal. Bijzonder is ook de luchtbehandelingskast die met ‘adiabatische’ processen het gebouw op een milieuvriendelijke wijze kan koelen.

Lieke Haan