Sportplaza Mercator

VenhoevenCS, 2006

Zwemparadijs in West

Dit sportcomplex staat op de grens van de woonwijk De Baarsjes en het Rembrandtpark en herbergt onder andere een zwembad, een therapiebad, fitnessfaciliteiten en een café-restaurant. De verschillende baden worden los gebruikt, maar kunnen desgewenst aan elkaar geschakeld worden om zo een groot zwemparadijs te maken.

‘Wonderwall’

Buurtbewoners wilden alleen aan de plannen meewerken als het gebouw niet ten koste zou gaan van de parkachtige omgeving, daarom is het gebouw geheel overdekt met begroeiing. De zogenaamde ‘wonderwall’ bestaat uit drie lagen wortelkerendoek, een absorberende viltlaag in het midden en een vlies met inkepingen waarin planten zijn gestoken. De 50.000 planten van vijftig verschillende soorten worden door middel van een drainage-systeem voorzien van water en voedingsstoffen en zorgen ervoor dat het gebouw ieder seizoen een andere uitstraling heeft. De groene gevel heeft als bijkomstigheid dat de akoestiek wordt verbeterd en dat fijnstof wordt afgevangen.

Groen en natuursteen

Door de halfverdiepte ligging, de speels geplaatste ramen en het gebruik van natuursteen lijkt het gebouw net een overwoekerde grot. De constructie is van staal en beton en door hoogteverschillen tussen de baden, de plateaus en andere ruimtes is een complexe vorm gerealiseerd. De transparante straatzijde met bovendien allerlei doorkijkjes, gunt voorbijgangers een glimp van wat zich binnen afspeelt. Een bijzondere toevoeging aan het plafond van het zwembad is een lichtkunstwerk van Giny Vos. Als de gewone lichten uit zijn waan je je onder de sterrenhemel in een verlichte zee.

Website by HOAX Amsterdam