Stadsdeelwerf Zuideramstel

Claus en Kaan Architecten, 2008

Smetteloze uitstraling
Als een enorme bungalow ligt de Stadsdeelwerf Zuideramstel tussen de bomen van het Gijsbrecht van Aemstelpark. De smetteloze uitstraling van de witte, bakstenen gevel van het gebouw lijkt haaks te staan op de functie. De werf, waarvoor de eerdere versie uit 1992 is gesloopt (een van de eerste projecten van Claus en Kaan architecten), herbergt namelijk de faciliteiten voor de gemeentelijke diensten op het gebied van groenbeheer, buurtbeheer, civiele techniek en straatreiniging. Het is de uitvalsbasis voor ruim honderd werknemers en tachtig voertuigen.

Geschakelde blokken
Houten poorten aan de oost- en westzijde geven toegang tot een binnenplaats waaraan in geschakelde blokken werkplaatsen, opslagruimtes en stalling, kantoren, een kantine en een gebedsruimte zijn gesitueerd. De hoogte en de diepte van de blokken variëren al naar gelang de functie. De specifieke functie van een blok is van buitenaf te zien wanneer door een raam bijvoorbeeld een voorraad balken, een bezemwagen of een speeltoestel is te zien.

Divers geplaatste ramen
De plaatsing van de ramen in het gebouw, spelen een belangrijke rol in het ontwerp. Er zijn er die in de eerste plaats de gevel moeten onderbreken, er zijn er die hoeken juist moeten benadrukken. Sommige ramen liggen verdiept, andere weer in het vlak van het metselwerk. Sommige geven royaal doorzicht, andere richten de blik op een bepaalde activiteit. Het meest bijzonder zijn die ramen die op z’n Japans zeer laag geplaatst zijn en het zware volume visueel doen zweven.

Website by HOAX Amsterdam