Minervahaven is onderdeel van de Amsterdamse haven en de thuisbasis van internationale bedrijven uit de media en mode-industrie. De locatie maakt deel uit van Haven-Stad, een gebiedstransformatie ten westen van het centrum van Amsterdam. Hier, tussen de Moermanskade en de Archangelkade, bevindt zich de locatie van de Student Experience Amsterdam Minervahaven (SEM), een short stay locatie waar internationale studenten maximaal een jaar kunnen verblijven.
Urban activator
Het gebouw, ontworpen door VURB Architects, is een urban activator in een veranderend havengebied én het beantwoordt de vraag naar shortstay-of extended stay overnachtingen. SEM heeft een carrévorm waarbij het volume via getrapte dakterrassen oploopt. De binnen- en buitenring verschillen een verdieping in hoogte en het gebouw heeft sportaccommodaties. Naast de 600 gemeubileerde studio’s met eigen keuken en badkamer zijn er ook tal van gemeenschappelijke faciliteiten waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. De lobby en begane grond zijn voor iedereen van binnen en buiten het gebouw toegankelijk. Hier bevinden zich het restaurant, gym, lounge, studie-, vergader- en commerciële ruimtes, een gelijkvloerse fietsenstalling en een sportveld op het dak. Het organiseren van diverse activiteiten zoals een yogales, meet & greet, rooftop movie night en co-study sessies zorgen voor een hechte community.
Verschillende hoogtes
Door de verschillende hoogtes van het carrévormige gebouw en de getrapte zijkanten sluit het mooi aan op de omliggende bebouwing en hebben zoveel mogelijk studenten uitzicht op het water. De top van het gebouw, op een hoogte van ca. 35m is via een voetpad te bereiken. Tuinen, sportaccommodatie, collectieve en private terrassen worden zo met elkaar verbonden. Binnen het carré ligt de grote beschutte binnentuin van 1.100 m2 met groenpartijen en een grillig pad van smalle betonstroken en twee vijvers, die onderling zijn verbonden door een bruggetje. De hogere daken hebben een groene invulling en aan de lage kopse kant langs de Moermanskade is een grote sportkooi gebouwd. Daarmee heeft ook de bovenzijde van deze Student Experience een levendige kant gekregen.
Integrale duurzaamheid
De gemeente Amsterdam stelde voorafgaand aan het project hoge duurzaamheidseisen op voor het studentencomplex. Om het gewenste BREEAM Excellent-certificaat te kunnen behalen, is vooraf een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. Door de integrale benadering van duurzaamheid is dit gelukt. Zo zijn de gevels aan drie zijden voorzien van zonnecellen zodat het complex grotendeels zelfvoorzienend kan zijn in de energiebehoefte. Een WKO-installatie en warmtewisselaar zorgen voor koeling van het gebouw in de zomer en verwarming in de wintermaanden.
Op de hogere daken zijn groenperken met sedum en bloem¬dragende planten aangelegd. De binnentuin met zijn twee vijvers fungeert als waterbuffer. Het dak hoort bij de gebruiksruimtes omdat installaties in het gebouw zijn verwerkt en er niet bovenop staan. Student Experience Minervahaven is het meest duurzame studentencomplex in Europa.