Student Experience

OZ Architects, 2017

Het NDSM-terrein in Amsterdam Noord is een van de locaties in de stad waar in rap tempo verschillende woningbouwprojecten verrijzen. Ze spelen tactisch in op de complexe woningbouwopgave waar de stad mee te maken heeft. Het gebied wordt nu nog gedomineerd door de industriële loodsen en kranen van de voormalige NDSM-werf. Deze is in 1984 failliet verklaard. Het achtergelaten niemandsland trekt nadien vooral kunstenaars aan waarna al snel de eerste bedrijven hun interesse in het terrein tonen. Het gebied heeft zich nu ontwikkeld tot broedplaats voor kunstenaars en veelal jonge (media) bedrijven én biedt binnenkort ruimte aan een flink aantal nieuwe woningen.

Chicago
Onlangs is Student Experience opgeleverd, het eerste grootschalige appartementencomplex op het terrein. Het cortenstalen pand is onderdeel van het project Nautique Living en lijkt geïnspireerd op de architectuur uit Chicago eind 19de begin 20ste eeuw. Architectenbureau OZ heeft specifiek voor dit materiaal gekozen omdat het pand hiermee aansluit op de industriële omgeving. Wie beter naar de gevel kijkt, ontdekt een bloemenpatroon in het cortenstaal.

Student Experience
Het studentencomplex bestaand uit 250 zelfstandige woningen in de vrije huursector en geeft de bewoners het gevoel dat ze in een hotel wonen. Het gebouw biedt ruimte aan allerlei gemeenschappelijke faciliteiten zoals een lounge, wasserette, eetruimtes en een binnentuin. Ook zijn er studieruimtes in het pand waar studenten alleen of in groepjes kunnen studeren. Op het dak van het twaalf verdiepingen tellende gebouw bevindt zich een omheind sportveld met spectaculair uitzicht over de stad.

Website by HOAX Amsterdam