Studio Thonik

Thonik i.s.m. MMX-architecten, Thonik OG BV

26.03.21 Arcam

Tussen alle grijze naoorlogse architectuur in valt Thonik aan de Wibautstraat gelijk op, door de Volkskrant wordt het gebouw zelfs een ode aan de hoogtepunten van het grafische ontwerp genoemd. Het gebouw met zebrapatroon in de vorm van verticale en horizontale zwart witte strepen is sinds april 2020 in gebruik als kantoor voor de gelijknamige ontwerpstudio Thonik.

Onbevangen blik op architectuur

Thomas van Widdershoven van grafisch ontwerpbureau Thonik heeft het gebouw van 23 meter hoog en 14 meter breed zelf ontworpen, in samenwerking met architect Arjan van Ruyven van MMX Architecten. De samenwerking van architect en grafisch vormgever was voor beide bijzonder omdat de visie op bepaalde designprincipes feilloos overeenkwam. Met zijn diepte van 8 meter is het echter niet zo groot als het van voren lijkt. Op de begaande grond is ruimte voor horeca, de middelste twee lagen zijn werkruimte en er is ruimte voor events. Het dakterras op de 6e verdieping met uitzicht over de binnenstad is voor publiek toegankelijk, bereikbaar via de buitentrap die langs het gebouw omhoogloopt. De trap geeft het gebouw diagonale accenten, die bijna lijken op een groeicurve. In overleg met buurtbewoners heeft Thonik de achterkant bedekt met gaas, zodat hier een groene wand kan ontstaan. Het complex wil meewerken aan urbanisatie en leefbaarheid van de buurt.

Dazzle painting

De strepen op het gebouw verwijzen naar het lettertype Mexcellent, dat werd ontworpen voor de Olympische Spelen van 1968 in Mexico. Het font is kenmerkend voor Thonik en is vaak gebruikt in hun verschillende ontwerpen. Ook doet het uiterlijk van het gebouw denken aan een zogenoemde ‘dazzle painting’, een techniek gebruikt in WO1 waarbij zwart witte strepen op marineschepen geschilderd werden om zo de perceptie van de vorm te veranderen, en zo de vijand te verwarren. Deze gevelbekleding is gemaakt van Trespa laminaatplaten, die licht en volledig recyclebaar zijn. Een belangrijk detail is dat Trespa geen licht reflecteert, het gebouw houdt hierdoor een matte finish.

Flexibiliteit

Studio Thonik is een volledig elektrisch en emissievrij gebouw. De verdiepingshoge ramen zijn voorzien van driedubbel glas, terwijl de binnentemperatuur wordt geregeld met een lucht-warmtepomp. Het gebouw is ontworpen als kantoor, maar kan door ingebouwde flexibiliteit makkelijk worden omgebouwd tot een appartementencomplex.

Projectdetails Studio Thonik
Architectenbureau:
Studio Thonik
Opdrachtgever: 
Thonik OG BV
Realisatie: 2020
Adres: Grensstraat 47
Stadsdeel: 
Amsterdam-Oost