Halfopen blokstructuur
Het door Office Winhov ontworpen woongebouw SUD ligt op de historische grens van het Plan Zuid van Berlage. De halfopen blokstructuur in het plangebied speelt in op de twee stedenbouwkundige tradities van de aangrenzende Rivierenbuurt: het ‘klassieke’ gesloten bouwblok met een binnenterrein uit het Plan Zuid en de ‘moderne’ strokenbouw aan de zuidrand van de Rivierenbuurt die de voorlopers vormen van het AUP van Van Eesteren.
Sculpturaliteit
Wat betreft de woningplattegronden en de architectuur zijn belangrijke referenties voor het ontwerp De Wolkenkrabber van Arthur Staal en de Zonnehof van Dick Greiner. In de woningen zijn de ruimtes steeds geschakeld en direct verbonden met een buitenruimte. Loggia’s met een vouwpui vormen een deel van de woonkamer. De woningen zijn voorzien van erkers die zich rond het gebouw vouwen en het gebouw haar sculpturaliteit verlenen, overgenomen van onder andere de Zonnehof. Het gebouw omvat een ondergrondse parkeergarage, 43 hoogwaardig afgewerkte koopappartementen die variëren in grootte van 60 tot 200 m2, en twee penthouses van ieder 200 m2 allen met een verdiepingshoogte van drie meter. In de plint bevinden zich bedrijfs- en winkelruimten.
Traditie en ambacht
De materialen zijn op traditionele, ambachtelijke wijze in het ontwerp verwerkt. Het metselwerk is uitgevoerd in een halfsteens blokverband met afgeronde hoek-vormstenen en een decoratief patroon in de erkers. De bekleding van de plint is van natuursteen, die terugkomt in de dakrand en spuwers en de klassieke proportionering accentueert met een plint, middendeel en bekroning. Op de hoeken zijn speciale, massieve afgeronde delen toegepast. Ook voor de algemene binnenruimtes zijn traditionele materialen verwerkt. Doordat de postkasten en bellentableau in de vestibule zijn gesitueerd – en daarmee uit het straatbeeld gehaald -, lijkt de entree enkel een natuurstenen bank te hebben. Bij de vestibules en lifthallen in de entreeruimtes ligt een terrazzo vloer. De ovale en afgeronde vormen in het vloerpatroon komen terug in uitsparingen met dezelfde vormen in de plafonds recht erboven.
De kracht van het detail
Alle details samen versterken de signatuur van het woongebouw aan het nieuwe, levendige plein. Zo voegt SUD zich in de Amsterdamse traditie van het comfortabel stedelijk wonen. Voor het binnenterrein werd gekozen voor één landschapsontwerp, waardoor de ruimte een grote collectieve binnentuin werd. In SUD wordt de identiteit van Plan Zuid op deze manier doeltreffend overgedragen.
Duurzaamheid
De appartementen zijn zeer energiezuinig. Alle ruimtes zijn voorzien van vloerverwarming en vloerkoeling. De benodigde energie daarvoor wordt voor een groot deel gewonnen uit zonne-energie door middel van uit het zicht weggewerkte zonnepanelen op het dak en een warmtebron in de bodem.