Telefooncentrale IJburg (Blok 30)

Atelier Zeinstra van der Pol, 2001

Historie IJburg
Voordat IJburg een levendig stuk stad was, met honderden woningen, tientallen scholen en bedrijven, was het gebied onderdeel van buitenwater Het IJ. Nadat de plannen voor IJburg in 1996 doorgang vonden, is begonnen met het maken van land door middel van het opspuiten van zand.
Het Haveneiland, de Rieteilanden en het Steigereiland werden als eerste aangelegd. In 2001 werd middenin de zandwoestijn, dat het Haveneiland West toen nog was, het allereerste gebouw op IJburg opgeleverd.

Glasgevel voor telefooncentrale
Het vierkante, statig grijze gebouw met semitransparante glasgevel doet dienst als telefooncentrale voor IJburg. De functie van het gebouw vraagt om een vrijwel gesloten ruimte, die voldoet aan veiligheids- en klimaatsbeheersingseisen.

Interactie met natuurlijk licht
De architect, Herman Zeinstra, koos voor een glasgevel die semitransparant is en waarin twee verschillende lagen zijn aangebracht. Een laag met horizontale betonnen stroken waartussen lichtdoorlatend gekleurd kunststof zit. En een tweede laag die bestaat uit verticale aluminium stroken met halftransparante glasplaten aan de buitenzijde. Het gebouw wisselt van kleur en helderheid afhankelijk van het licht buiten en de toch enigszins mysterieuze activiteiten die binnen gaande zijn. Inmiddels is het gebouw opgenomen in de bebouwing van blok 30, en maakt het met een hoge mate van vanzelfsprekendheid deel uit van de gevelwand aan de Maria Austriastraat.

Website by HOAX Amsterdam