The George

Dok Architecten, 2020

Een gedrapeerde stenen jurk. Dat is hoe The George wordt beschreven door Wienerberger, het bedrijf dat The George van haar bakstenen buitenkant heeft voorzien. Het woongebouw met 47 luxe appartementen doet door de vorm denken aan een opwaaiende jurk. Het gebruik van verschillende tinten rood geglazuurde bakstenen in de gevel doet denken aan een oplaaiend vuur. Dit was dan ook precies het doel van architect Liesbeth van der Pol van Dok architecten: ‘Als een vrolijke jurk hebben we de gevel opgeknipt, getailleerd en met bijzondere details weer in elkaar gezet.’.

Aan de achterzijde van The George, op het zuiden, bevinden zich op alle 11 etages ruime terrassen. De terrassen verschillen in grootte van 12 m2 tot 69 m2. De grootte van het terras is afhankelijk van de etage. Boven in het gebouw zijn de terrassen kleiner dan die van de onderste verdiepingen. Vanuit alle appartementen geven grote glazen schuifpuien toegang tot deze buitenruimten.

Vertical Gardening

De terrassen zijn door de toepassing van groen zo ontworpen dat privacy gewaarborgd is. Regenwater wordt in het komvormige dak in een watertank opgevangen en door middel van zwaartekracht verdeeld over de terrassen. Ook de kracht van de zon wordt benut: de elektriciteit van zonnepanelen wordt gebruikt om de gedeelde ruimtes van het gebouw te voorzien van elektriciteit.

Het groenontwerp in en om het gebouw is van de hand van BOOM Landscape. Niet alleen aan de buitenzijde, maar ook aan de binnenzijde is veel groen toegepast. In de entreehal staan meerdere bomen rondom de wenteltrap die je naar de eerste twee verdiepingen brengt. Op de tweede verdieping vind je ook een voor alle bewoners te gebruiken groot terras.

Rood

De dichte noordkant van het gebouw is van onder tot boven betegeld met geglazuurde bakstenen in vijf verschillende kleuren. Om de kleuren van de bakstenen zo soepel mogelijk door te laten vloeien is er tevens gebruik gemaakt van vijf verschillende kleuren voeg. Het gekleurde baksteenpatroon in de bijna geheel dichte noordgevel wordt door kleine vierkante kiepraampjes speels onderbroken.

Website by HOAX Amsterdam