The New Kit

FARO architecten, HM Architekten, 2010

Nieuw icoon

De Kolenkitbuurt in Amsterdam-West is hard op weg om zich te ontwikkelen tot een populaire woonbestemming. Door de gehele buurt worden bestaande gebouwen opgeknapt of vervangen door nieuwbouw. Om duidelijk te maken dat de buurt een nieuw begin heeft gemaakt was er vraag naar een nieuw icoon, een nieuwe blikvanger. Met dit doel voor ogen werd er in 2005 een besloten prijsvraag uitgeschreven onder enkele architectenbureaus. Het winnende ontwerp van HM Architecten is in opdracht van woningcorporatie Eigen Haard uitgevoerd en dat heeft geresulteerd in de opvallende, witte en vooral scheve woontoren genaamd New Kit.

Buurticoon

De Kolenkitbuurt is vernoemd naar de lokale Opstandingskerk (M.F. Duintjer, 1956), die vanwege zijn vorm in de volksmond bekend staat als de Kolenkit. New Kit, gelegen op de hoek van de Bos en Lommerweg en de Ringspoorbaan, verwijst met zijn naam naar deze bekende kerk. De naam is niet de enige connectie tussen de twee gebouwen want ook het schuin afgesneden dak van de toren verwijst naar dit eerdere buurticoon. New Kit gaat wat betreft schuine lijnen nog een flinke stap verder want het hele gebouw staat zelfs schever dan de toren van Pisa.

Verbinding

De scheve stand van de toren vereist een ingewikkelde constructie. Het gebouw zou oorspronkelijk overhellen in een andere richting maar werd gedraaid om een symbolische verbinding te maken met de Westelijke Tuinsteden. New Kit telt zeventien verdiepingen, waarvan de onderste drie bedrijfsruimte herbergen voor zakelijk talent uit de buurt. Op de hoger gelegen verdiepingen biedt het gebouw ruimte voor 58 koopwoningen. Op elke woonverdieping zijn vier appartementen gelegen. Deze indeling zorgt ervoor dat elk appartement uitzicht biedt in twee richtingen. Daarnaast zijn er ook twee grote, luxueuze appartementen gelegen op de bovenste verdieping van het gebouw.

Bruikbaarheid

Bij het ontwerpen van New Kit stond volgens architect Henk Duijzer de bruikbaarheid van het gebouw centraal en niet alleen een opvallend uiterlijk. De woningen die tijdens de Wederopbouw in de Westelijke Tuinsteden werden gebouwd dienden als voorbeeld. De ontwerpers daarvan hechtten veel waarde aan licht en ruimte voor de bewoners. Ook in het ontwerp van New Kit spelen deze kenmerken een belangrijke rol.

Website by HOAX Amsterdam